Ελένη Μαυρούλη

Έτσι, ήσυχα και ωραία, καθαρίσαμε την Ειδομένη…

Και μας έμεινε η υποκρισία, η καταστολή και η απανθρωποποίηση. Και η Frontex.

 Ήσυχα και ωραία. Μακριά από κάμερες, φωτογραφίες και δημοσιογράφους. Μακριά και από τις ΜΚΟ που είχαν «αποσύρει» τις ανθρωπιστικές τους ανησυχίες μέρες πριν καθώς η κατάσταση εκτραχυνόταν ολοένα περισσότερο. Έτσι, ήσυχα και ωραία «μάζεψαν» οι ελληνικές αρχές, και για την ακρίβεια, οι άνδρες των δυνάμεων καταστολής – ΜΑΤ, με την γνωστή λεπτότητα και συναισθηματισμό που τους διακρίνει, τους μετανάστες από την Ειδομένη.
 Μέσα σε λίγη ώρα την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου, «τέλειωσαν» το αδιέξοδο.
 Την ίδια ώρα, που στο Φαρμακονήσι συνεχίζονταν οι έρευνες για τους 12 αγνοούμενους μετανάστες, και είχαν ήδη ανασυρθεί οι σοροί 6 παιδιών, 2 γυναικών και 4 ανδρών ενώ είχαν περισυλλεγεί σώοι 26 άνθρωποι (17 άνδρες, 5 γυναίκες, 4 παιδιά). Για να προστεθούν στα άλλα έξι παιδικά κορμιά που ανασύρθηκαν νεκρά στις απέναντι ακτές του Αιγαίου, στις τουρκικές, την Τρίτη. Ήσυχα και ωραία. Χωρίς καν τα ΜΜΕ να αφιερώνουν πλέον περισσότερα από μερικά δευτερόλεπτα. Χωρίς καν να δημιουργείται εσωτερικά, στο στομάχι, ένας κόμπος.
 «Καταπίνονται» πια οι ειδήσεις αυτές. «Καταπίνονται» όπως οι ειδήσεις για βομβαρδισμούς, διαμελισμένους ανθρώπους στη Συρία, στο Ιράκ, στο Λίβανο, στην Παλαιστίνη, στην Νιγηρία, στο Τσαντ, στη Λιβύη. Οι ειδήσεις για κατεστραμμένες χώρες, κατεστραμμένους λαούς, κατεστραμμένες ζωές. Δυσάρεστη καθημερινή συνήθεια.
 Τα πούλμαν με τους μετανάστες βρίσκονται ήδη καθ’ οδόν για Θεσσαλονίκη από Ειδομένη και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έσπευσε πανηγυρίζοντας ν’ ανακοινώσει ότι αποκαθίσταται η σιδηροδρομική γραμμή που είχε παραμείνει επί μέρες μπλοκαρισμένη στην Ειδομένη από τις διαμαρτυρίες. Οι υπεύθυνοι της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, π.χ. ο, τελών υπό παραίτηση, CEO της, κ. Ζησιμακόπουλος, δεν κουράστηκε να επαναλαμβάνει ότι από τις 18 Νοεμβρίου, περίπου, που οι μετανάστες είχαν κλείσει τη σιδηροδρομική γραμμή, οι χρηματικές απώλειες για την εταιρεία «έπεφταν βροχή» έχοντας φτάσει στις αρχές Δεκεμβρίου το 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

 Τώρα, πια, τα περίπου 1.800 «εγκλωβισμένα» βαγόνια με εμπορεύματα κινούνται ελεύθερα στις ράγες μεταφέροντας ελεύθερα εμπορεύματα. Οι άνθρωποι, στη γη των ευρωπαϊκών «αξιών», δεν κινούνται πλέον ελεύθερα. Αλλά τι είναι αυτό μπροστά στην «ασφάλειά» μας όπως έλεγε και ο Γάλλος πρωθυπουργός Βαλς προπαγανδίζοντας την ανάγκη παράτασης της κατάστασης «έκτακτης ανάγκης». Εντείνοντας παράλληλα τους βομβαρδισμούς στη Συρία, τη δυστυχία, την καταστροφή, το αίμα που έθρεψε το «θεριό»! Για να χρειαζόμαστε σε λίγο ακόμα περισσότερο «ασφάλεια» και ακόμη λιγότερα «δικαιώματα, ελευθερίες, δημοκρατία».
 Για να είμαστε δίκαιοι όμως, δεν πρόκειται για «κεραυνό εν αιθρία». Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, το είχε πει: Η ιστορία αυτή στην Ειδομένη «θα τελειώσει». Περίπου τότε, που ένα παλικάρι 22 χρόνων από το Μαρόκο έπεφτε νεκρό από ηλεκτροπληξία στις γραμμές του ΟΣΕ. Ξέρετε, εκείνος ο «ψητός Μαροκινός» κατά τον κυβερνητικό κ. Τσουκαλά.
 Ναι, ο κ. Μουζάλας τα είχε πει. Ανακοινώνοντας ότι η Αθήνα υποχωρούσε στις απειλές για έξοδο από την Σένγκεν και στα «δωράκια» των Βρυξελλών προς την Άγκυρα, και δεχόταν την Frontex παντού. Από την Ειδομένη μέχρι το Καστελόριζο. Την Frontex που θα «ταυτοποιεί» για να διαχωρίζει πρόσφυγες από μετανάστες με βάση την καταγωγή κατά παράβαση των κανονισμών του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου, για να δέχεται μόνο τους πρώτους στα «άγια» ευρωπαϊκά χώματα.
 Και οι υπόλοιποι; Ας κόψουν το λαιμό τους, έτσι ορίζουν οι «ανθρωπιστικές αξίες του ευρωπαϊκού οράματος». Ενώ τα πούλμαν κινούνταν ήδη από Ειδομένη προς Θεσσαλονίκη, ρεπορτάζ έλεγαν ότι υπάρχουν «σκέψεις» για προσφυγικά «κέντρα υποδοχής» και στη συμπρωτεύουσα. Στην Αθήνα; Ο Δήμαρχος κ. Καμίνης διεμήνυε ότι δεν θα επιτρέψει να επαναληφθούν οι εικόνες του 2012 – 2013 στην Βικτώρια. (Παρεπιμπτόντως και ασχέτως πως το εννοεί ο Δήμαρχος, οι εικόνες είναι ντροπιαστικές και εξευτελιστικές καταρχήν για τους πρόσφυγες – μετανάστες). Διεμήνυε, επίσης, ότι η μοναδική οργανωμένη δομή υποδοχής στην Αθήνα είναι ο Ελαιώνας με χωρητικότητα μέχρι 1.000 άτομα. Και στα πούλμαν από την Ειδομένη είναι ήδη 1.500…
 Ακόμη περισσότερο… «ασφάλεια» με καταστολή
 Ας κόψουΜΕ τον …λαιμό τους και τον λαιμό μας. Αυτό προφανώς αποδέχτηκε η ελληνική κυβέρνηση. Γιατί στη συμφωνία με την ΕΕ για ανάπτυξη της Frontex στην Ειδομένη δεν υπάρχει καμία σαφής πρόβλεψη για το που θα πάνε όσοι δεν κρίνονται πρόσφυγες, και άρα δεν τους δίνεται δυνατότητα εισόδου στην ΕΕ. Η Αθήνα θα κάνει τον ..παιδονόμο ή τον αποθηκάριο ψυχών; Μάλλον και τα δύο επιλέγοντας τον αυτοσχεδιασμό. Και την ακόμη σκληρότερη καταστολή. Γιατί συνήθως αυτά πάνε μαζί. Όταν δεν λύνεις ουσιαστικά, όταν δεν αγγίζεις τις πραγματικές αιτίες, τότε χρειάζεσαι εχθρούς, φανταστικούς ή φτιαχτούς, και τότε δέρνεις.

 Καμία έκπληξη! Ο ένας εκ των σημαντικών πυλώνων συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου, που περιλαμβάνεται στη «Διακήρυξη της Αθήνας», την οποία υπέγραψαν οι κ.κ. Τσίπρας, αλ Σίσι (ο στρατηγός που με ένα εντελώς «δημοκρατικό» πραξικόπημα ανέλαβε την εξουσία στην Αίγυπτο ασχέτως άποψης για τους προκατόχους του), Αναστασιάδης την Πέμπτη το πρωί (την ώρα που «εκκαθαριζόταν» η Ειδομένη) είναι, βεβαίως βεβαίως, η ασφάλεια. Περί συμφωνίας «για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών απειλών, όπως το ISIS, καθώς και την ανάγκη για ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης μέσω της αποτελεσματικής διαχείρισης, της καταπολέμησης των δικτύων διακινητών» κάνουν λόγο τα ΜΜΕ. Με απλά λόγια: κρατήστε όσους (μετανάστες – πρόσφυγες) μπορείτε εσείς να λιμοκτονούν στο δικό σας έδαφος, να κρατήσουμε και εμείς και βλέποντας και κάνοντας. Ίσως η «μαμά ΕΕ» αναγνωρίσει …το πόσο υπάκουοι είμαστε και …μας λυπηθεί. Ή όχι;
Γιατί έχει κι άλλο. Δημοσιογραφικές πληροφορίες που επικαλούνται γερμανικά ΜΜΕ, όπως το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, υποστηρίζουν ότι οι υπουργοί Εσωτερικών Γερμανίας και Γαλλίας ζήτησαν επισήμως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δια μέσου επιστολής στον Δ. Αβραμόπουλο, να ενισχυθεί περαιτέρω η Frontex και να λάβει εξουσιοδότηση προκειμένου σε εξαιρετικές περιπτώσεις να δρα ακόμη και χωρίς σχετικό αίτημα κράτους-μέλους, εφόσον η ίδια (η Frontex) το κρίνει απαραίτητο. Το ζητούν τώρα που η Κομισιόν απεργάζεται, έτσι κι αλλιώς, το πλαίσιο ενίσχυσης της Frontex.
 Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, η οποία σημειώνει ότι «η διαμόρφωση του σχεδίου είναι πολιτικά ευαίσθητη, διότι παρεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών». Αλλά τονίζει ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ θέλει στο μέλλον να αποφύγει καταστάσεις όπως στην Ελλάδα. «Η Αθήνα αντιδρούσε επί εβδομάδες στην ευρωπαϊκή βοήθεια και την ζήτησε μόνο όταν τα άλλα κράτη-μέλη την απείλησαν με την de facto αποβολή της Ελλάδας από την Ζώνη Σένγκεν» καταλήγει.
 Την νέα αυτή «αντίληψη» μάλιστα, διατυπώνει μιλώντας στο ZDF και ο Ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP) και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αλεξάντερ Λάμπσντορφ ο οποίος χαρακτηρίζει «σχετική» την κυριαρχία σε εποχές μαζικού προσφυγικού κύματος και τόσο μεγάλων κρίσεων.
 «Σχετική» η εθνική κυριαρχία, λοιπόν, αλλά όχι για όλους και όχι πάντα, γιατί πχ την εθνική τους κυριαρχία επικαλούνται και εκείνοι που υψώνουν τείχη, αφήνουν στο χιονιά και στην ύπαιθρο χιλιάδες ταλαιπωρημένους ανθρώπους …
 «Σχετικά» και τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα, αφού στο βωμό της …ασφάλειας θυσιάζονται εν μία νυκτί. Και φυσικά η «βία καταδικάζεται από όπου και αν προέρχεται» εκτός και αν υπηρετεί την …«ασφάλεια». Ποιανού άραγε;
 «Σχετικός» προφανώς και ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας», αφού πρώτα γαλουχούνται, ενισχύονται, χρηματοδοτούνται όσοι στη συνέχεια χαρακτηρίζονται «κτήνη» και «εχθροί»..
 «Σχετική» και η «αλληλεγγύη», «σχετικός» και ο «ανθρωπισμός» της …πολιτισμένης δυτικής Ευρώπης αφού εκφράζεται πλουσιοπάροχα σε ανακοινώσεις, αλλά επί του πρακτέου δεν έχει κανένα πρόβλημα να στοιβάξει σαν ζώα χιλιάδες ανθρώπους και να τους εγκαταλείψει στην τύχη τους, να τους αφήσει να πνίγονται στο Αιγαίο και να ξεψυχούν στις διάφορες Ειδομένες αφού πρώτα έχει καταστρέψει τις χώρες τους και έχει χύσει το αίμα τους..
 Υπάρχει όμως κάτι που αποδεικνύεται αδιαπραγμάτευτο: η αξία του…εμπορεύματος. Αν δεν είσαι εμπόρευμα, (ή δεν μπορείς να πουλήσεις τον εαυτό σου ως εμπόρευμα είτε γιατί δεν είσαι πια χρήσιμος για το σύστημα είτε γιατί δεν υπάρχει ζήτηση), είσαι τελειωμένος και από την ζωή, πέρα και πάνω από αξίες, αρχές και άλλα τινά συγκινητικά. Αυτή είναι η πεμπτουσία του καπιταλισμού. Το γνωρίζουν καλά οι άνεργοι, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, οι πρόσφυγες, οι μετανάστες, όλοι όσοι απεκδύονται βιαίως την ανθρώπινη υπόσταση και αξιοπρέπειά τους λόγω της καπιταλιστικής κρίσης.
 Ας μην κοροϊδευόμαστε άλλο.
 Έτσι ήσυχα κι ωραία έχουν τα πράγματα.
 Και έτσι …ανήσυχα ωραία, θα πρέπει ν’ ανατραπούν. Τίποτε λιγότερο.

Πηγή: toperiodiko.gr