Φωτογραφία αρχείου

Πηγή: Katiousa

Μέχρι και 30 λεπτά τύφλωση μπορεί να προκαλέσει το σπρέι πιπεριού, ενώ σε όσους φορούν φακούς επαφής μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στα μάτια. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν κρίσεις βήχα, δύσπνοια κι έντονο κνησμό. Για κάποιες κατηγορίες, όπως οι ασθματικοί, οι αλλεργικοί και τα άτομα υπό την επήρεια ψυχοφαρμάκων ή ναρκωτικών η χρήση του μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.

Παρότι ήδη από το 1972 η χρήση του σπρέι πιπεριού θεωρείται βιολογικό όπλο και απαγορεύεται σε καιρό πολέμου, η χρήση του στη Γερμανία επιτρέπεται κατά του “εσωτερικού εχθρού” σε διαδηλώσεις και εναντίον χούλιγκαν στα γήπεδα. Το περασμένο Σάββατο 39χρονος άντρας πέθανε μετά τη χρήση του σπρέι, με τον οποίο τον ψέκασε η αστυνομία καθώς με σιδηρολοστό έσπαγε αυτοκίνητα και κατά δήλωση των αστυνομικών τους πετροβόλησε όταν προσπάθησαν να τον συλλάβουν. Αμέσως μετά τη χρήση του σπρέι, ο άνδρας έχασε τις αισθήσεις του, αφήνοντας την τελευταία του πνοή λίγο αργότερα στο νοσοκομείο.

Κατά τον γενικό εισαγγελέα του Αννόβερου Τόμας Κλίνγκε δεν υπάρχουν ενδείξεις που να στοιχειοθετούν αδίκημα από πλευράς των οργάνων της τάξης. Το σκεπτικό του εισαγγελέα τσακίζει κόκκαλα, καθώς “η χρονική σύμπτωση μεταξή της χρήσης του σπρέι και του θανάτου του θύματος δεν επιτρέπει αιτιακή σύνδεση των τελευταίων”. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έρευνα αιτία θανάτου ήταν η καρδιακή ανεπάρκεια.

Εκτός από καρδιοπαθής, ο άνδρας κατά την αστυνομία τελούσε κι υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, κάτι που αποδεδειγμένα καθιστά τον οργανισμό πιο ευάλωτο στις συνέπειες της έκθεσης στην καυστική ουσία.

Ο διευθυντής του Τοξικολογικού Ινστιτούτου του Αννόβερου Ίνγκο Γιουστ αμφισβητεί τα λεγόμενα των αστυνομικών, θεωρώντας πιθανότερο ο άνθρωπος να είχε κάποια φοβική διαταραρχή. Σύμφωνα με τον Τόμας Φέλτες, καθηγητή εγκληματολογίας στο πανεπιστήμιο του Μπόχουμ, στην περίπτωση αυτή η συμπεριφορά της αστυνομίας είναι ακόμα πιο προβληματική, καθώς η επαφή με άτομα που έχουν εμφανή συμπτώματα ψυχοπαθολογίας θεωρητικά θα την υποχρέωνε να ζητήσει τη συνδρομή ειδικών κατά τη σύλληψη.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι πιθανότατα η αστυνομία χρησιμοποιεί πολύ συχνότερα δακρυγόνα απ’ό,τι θα δικαιολογούσε ο νόμος, εξάλλου η χρήση αυτή δεν καταγράφεται πουθενά. Την απραξία της εισαγγελίας τη χαρακτηρίζει “τον καλύτερο τρόπο να συγκαλυφθούν οι αποδείξεις”.

Με πληροφορίες από taz.de