Πηγή: Κατιούσα

Επίθεση με μαχαίρι δέχτηκαν τρεις γυναίκες στη διάρκεια μεγάλης διαδήλωσης υπέρ της νομιμοποίησης των αμβλώσεων στο Σαντιάγο της Χιλής την Τετάρτη. Οι κουκουλοφόροι δράστες πιθανόν ανήκουν σε νεοναζί ομάδα, ενώ την ώρα της πορείας οργανώσεις κατά των αμβλώσεων είχαν καλέσει σε αντιδιαδήλωση, υψώνοντας οδοφράγματα για να παρεμποδίσουν την πορεία και πετώντας κουβάδες με αίμα ζώου σε κεντρική λεωφόρο της πόλης. Το ίδιο διάστημα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη χώρα είχαν γεμίσει με μηνύματα μίσους ακροδεξιών οργανώσεων, που αποκαλούσαν τις διαδηλώτριες “δολοφόνους”. Ένας από τους μαχαιροβγάλτες επιτέθηκε και σε υπάλληλο σεκιούριτι, ενώ έχουν προσαχθεί και ανακρίνονται πολλοί ύποπτοι στις αστυνομικές αρχές.

Περίπου 40.000 διαδηλωτές διεκδίκησαν το δικαίωμα σε δωρεάν και ασφαλείς αμβλώσεις, με συνθήματα όπως “οι πλούσιες πληρώνουν, οι φτωχές ματώνουν” και “γυναίκες σε πορεία μέχρι την ελευθερία”. Στη διάρκεια της διαδήλωσης, διάφορες γυναικείες οργανώσεις ανακοίνωσαν πως θα καταθέσουν πρόταση νόμου για τη δυνατότητα εθελούσιου τερματισμού κύησης τις πρώτες 14 βδομάδες.

Οι γυναίκες που μαχαιρώθηκαν βρίσκονται εκτός κινδύνου, η περίπτωσή τους όμως είναι ένα ακόμα κρούσμα της ογκούμενης βίας και επιθέσεων κατά γυναικών που διεκδικούν το δικαίωμα επιλογής στη μητρότητα. Αυτό ισχύει και για τη γειτονική Αργεντινή, όπου συζητάται αυτή την περίοδο η νομιμοποίηση των εκτρώσεων τις πρώτες 14 βδομάδες, καθώς πληθώρα βίντεο στο διαδίκτυο απεικονίζουν άντρες να επιτίθενται, ακόμα και με απειλές βιασμού, σε γυναίκες που φέρουν το πράσινο μαντήλι που αποτελεί σύμβολο του κινήματος υπέρ των αμβλώσεων.

“Αυτό είναι τρομοκρατία. Δε θέλω να το αποκαλέσω αλλιώς. ” λέει η Μακαρένα Καστενιέδα, εκπρόσωπος μιας από τις μεγαλύτερες οργανώσεις υπέρ της νομιμοποίησης. Όπως επισημάνθηκε από χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης: “Μαχαιρώνουν τρεις γυναίκες στο Σαντιάγο της Χιλής στη διάρκεια διαδήλωσης για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων γιατί η ζωή μετράει…Αλλά η ζωή των γυναικών;”

Με πληροφορίες από telesurtv.net, th1an1