style=”display:block”
data-ad-client=”ca-pub-4405412761594943″
data-ad-slot=”1170329256″
data-ad-format=”auto”>


Πηγή: Σπασμένο Παράθυρο

Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, με την ελληνική δικαιοσύνη να είναι έτοιμη να παραδώσει τον Τουργκούτ Καγιά στην Τουρκία και τον αρμόδιο υπουργό να μη φαίνεται να ασχολείται ιδιαίτερα.

Ο υπουργός Εξωτερικών βέβαια, δεν αναφερόταν σε αυτή την υπόθεση, αλλά στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται εδώ και 4 μήνες στην Τουρκία χωρίς να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και χωρίς να είναι ακόμα ορατό το το ενδεχόμενο της απελευθέρωσης.

Όπως ανέφερε ο υπουργός:

Ειναι πρωτοφανές. Οι δύο στρατιώτες περιμένουν ήδη περισσότερο από τέσσερις μήνες να γίνει δίκη. Είναι δήθεν ύποπτοι για κατασκοπεία. Είναι ρεαλιστικό να ταξιδεύουν κατάσκοποι με στολή; Αυτά είναι ανοησίες! Όσα είδαν εκεί, δέκα μέτρα πέρα από τα σύνορα, θα μπορούσε κανείς να τα έχει δει και από την ελληνική πλευρά με κιάλια […]

Πιστεύω ότι η ελευθερία και η ανθρώπινη ζωή δεν έχουν την ίδια σημασία στην Τουρκία με την Ελλάδα. Μου θυμίζει συχνά αυτό την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπου η ανθρώπινη ζωή και η ελευθερία έχουν επίσης διαφορετική αξία από ό,τι σε μας. Εμείς ποτέ δεν θα συλλαμβάναμε δύο Τούρκους ούτε θα τους φυλακίζαμε χωρίς δίκη για μήνες. Με την αξιοπρέπεια και την ελευθερία των ανθρώπων δεν παίζει κανείς πολιτικά παιχνίδια. Είναι απαράδεκτο

Από την άλλη ο κομμουνιστής Τουργκούτ Καγιά, βρίσκεται σήμερα στην 43η ημέρα απεργίας πείνας, ο οποίος με απόφαση του Αρείου Πάγου, έχει αποφασιστεί να εκδοθεί στην Τουρκία, όπου μάλλον θεωρεί πως θα τύχει δίκαιης δίκης.

Όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη της Επιτροπής Αλληλεγγύης:

Ο κίνδυνος αιφνιδίου καρδιαγγειακού συμβάματος είναι αυξημένος. Η κατάστασή του σήμερα χαρακτηρίζεται κρίσιμη και επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, με μαθηματική ακρίβεια. Είναι πρωτοφανές και επικίνδυνο να μη νοσηλεύεται ο επί 40 ημέρες απεργός πείνας σε δημόσιο νοσοκομείο, όπου μπορεί να εξασφαλίζεται η δυνατότητα άμεσης παρέμβασης και ανάνηψης. Δεδομένου μάλιστα ότι έχει ήδη επιβαρυμένη υγεία, καθώς έχει υπάρξει θύμα βασανιστηρίων στην Τουρκία, στις φυλακές τύπου F, είναι σαν να τον ξαναβασανίζουν […]

Κοινή διαπίστωση, ήταν:

η αφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ο αρμόδιος για την απάντηση στο αίτημα του απεργού πείνας υπουργός Δικαιοσύνης σιωπά. Στην πραγματικότητα όμως η κυβέρνηση νομίζει ότι κρύβεται πίσω από την -κατά τα λεγόμενά της- ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Στην πραγματικότητα ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός αρνείται καθαυτή τη θεσμική του αρμοδιότητα, αποπέμποντας από πάνω του το θέμα της απόφασης επί της έκδοσης

ενώ και το ΠΑΜΕ μέσω ανακοίνωσής του ζητά από τον υπουργό Δικαιοσύνης να ασκήσει άμεσα την προβλεπόμενη από τον νόμο δικαιοδοσία του και να μην εκδώσει τον Καγιά στην Τουρκία.

Υπενθυμίζεται πως ο Καγιά, μέλος του TKP/ML (Τουρκικό Κομμουνιστικό Κόμμα/ Μαρξιστικό Λενινιστικό) που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση, είναι δημοσιογράφος και ιστορικός στο επάγγελμα, ενώ πρόκειται να εκτίσει ποινή για καταδίκη, σχετικά με τη δράση του υπέρ των δικαιωμάτων των Κούρδων. Ο ίδιος έχει υποστεί σοβαρές διώξεις από τις τουρκικές αρχές, όπως αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις, βασανιστήρια και κακομεταχείριση και 6ετή προφυλάκιση σε φυλακές τύπου F με βάση τον τουρκικό «αντιτρομοκρατικό» νόμο.



style=”display:block”
data-ad-client=”ca-pub-4405412761594943″
data-ad-slot=”1170329256″
data-ad-format=”auto”>


Αρχικά συνελήφθη στην Ελλάδα τον Απρίλη του 2015 μαζί με άλλους τρεις Τούρκους στο πλαίσιο πανευρωπαϊκή επιχείρησης κατά μελών της Συνομοσπονδίας Τούρκων Εργατών στην Ευρώπη. Απελευθερώθηκε και συνελήφθη ξανά τον περασμένο Φεβρουάριο, ύστερα από ερυθρά αγγελία της Ιντερπόλ.

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης που συστάθηκε με στόχο την απελευθέρωσή του, σημειώνει:

Η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι άδικη και υποκρύπτει πολιτική συμφωνία ή συμπαιγνία με την καταπιεστική κυβέρνηση της Τουρκίας υπό την ηγεσία του Ερντογάν και του ΑΚΡ. Καλούμε κάθε προοδευτικό και δημοκράτη, κάθε οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο να συσπειρωθούν και να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για την υπόθεση του Τουργκούτ Καγιά

Ενώ και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κάνει αναφορά:

Συζητήθηκε ενώπιον Αρείου Πάγου η έφεση του Τουργκούτ Καγιά κατά του αιτήματος έκδοσής του στην Τουρκία. Ο Τουργκούτ Καγιά είναι δημοσιογράφος σε αριστερή εφημερίδα φίλα διακείμενη στις θέσεις του φιλοκουρδικού κόμματος. Έχει φυλακιστεί κατά το παρελθόν για την δράση του και οι Τουρκικές αρχές τον εκζητούν με απόφαση Τουρκικού Δικαστηρίου ως μέλος παράνομης οργάνωσης προκειμένου να εκτίσει υπόλοιπο ποινής φυλάκισης.

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει επανειλημμένα αναφερθεί στην πολύ κακή κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην Τουρκία. Έχει επισημάνει ότι – ιδίως στις περιπτώσεις πολιτικών ακτιβιστών – η Τουρκία αποτυγχάνει να ικανοποιήσει τα κριτήρια της δίκαιης δίκης. Χιλιάδες άτομα, μεταξύ των οποίων βουλευτές , δήμαρχοι, δημοσιογράφοι, δικηγόροι, πολιτικοί ακτιβιστές, φοιτητές, υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντιμετωπίζουν κατηγορίες και καταδίκες με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο. Η διάβρωση της αμεροληψίας και ανεξαρτησίας των Τούρκων δικαστών, οδηγεί στη μετατροπή ποινικών διατάξεων σε εργαλείο ελέγχου της νόμιμης αντιπολίτευσης και κριτικής

Τέλος, έχουμε υποστηρίξει, βασιζόμενοι σε πλήθος αξιόπιστων πηγών, όπως είναι οι εκθέσεις διεθνών οργανισμών ότι τυχόν έκδοση ανθρώπων με πολιτική δράση στην Τουρκία, τους εκθέτει σε κίνδυνο βασανιστηρίων και απάνθρωπης μεταχείρισης, όπως έχει εξάλλου δεχθεί ο Άρειος Πάγος σε άλλες περιπτώσεις.

Ο ίδιος ο Καγιά, όταν ξεκίνησε απεργία πείνας ζητώντας να αφεθεί ελεύθερος, είχε δηλώσει:

Φίλοι, σύντροφοι. Η δικαστική απόφαση είναι ενδεικτική για το πώς αντιδραστικά κράτη συνεργάζονται όταν χρειάζεται. Το ίδιο δικαστήριο αποφάσισε τη μη έκδοση των Τούρκων αξιωματικών που οργάνωσαν το φασιστικό πραξικόπημα. Αυτό δείχνει ότι τα αντιδραστικά κράτη συνεργάζονται όταν πρόκειται για επαναστάτες και κομμουνιστές. Δύο τάξεις, δύο εχθρικά στρατόπεδα συνεχίζουν την πάλη. Συνελήφθην στην Ελλάδα ως επαναστάτης. Οποιαδήποτε άλλη πληροφορία που κυκλοφορεί εξυπηρετεί την αντίδραση και τον εχθρό. Δεν εξυπηρετεί την τάξη μας και τον λαό μας.



style=”display:block”
data-ad-client=”ca-pub-4405412761594943″
data-ad-slot=”1170329256″
data-ad-format=”auto”>