Πηγή: Κατιούσα

Μπορεί η Κροατία να αποτελεί μια από τις εκπλήξεις του φετινού Μουντιάλ και πολλοί να πορώνονται με την μπάλα που παίζει, υπάρχουν όμως κι αρκετοί που θα χαίρονταν με τον αποκλεισμό της, όχι απλά επειδή δεν τη συμπαθούν ποδοσφαιρικά αλλά λόγω της ροπής ορισμένων ποδοσφαιριστών της προς την αποδοχή ή τον εναγκαλισμό φασιστικών κυβερνήσεων και συμβόλων.



style=”display:block”
data-ad-client=”ca-pub-4405412761594943″
data-ad-slot=”1170329256″
data-ad-format=”auto”>


Πριν λίγες βδομάδες αίσθηση είχε προκαλέσει βίντεο που απεικόνιζε τον διεθνή και αμυντικό της Λίβερπουλ Ντέγιαν Λόβρεν να τραγουδά με συμπαίκτες του μετά την επικράτηση 3-0 επί της Αργεντινής ακροδεξιό ύμνο που έχει συνδεθεί με τη νοσταλγία των Ουστάσι, του καθεστώτος που συνεργάστηκε με τους ναζί εξοντώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες Σέρβους, Εβραίους και Ρομά. Νέο κρούσμα σημειώθηκε χθες όταν ο σκόρερ του δεύτερου γκολ της Κροατίας, Ντομαγκόι Βίντα, εμφανίστηκε σε βίντεο να αναφωνεί “Δόξα στην Ουκρανία”, ένα σύνθημα που έχει συνδεθεί με τους Ουκρανούς εθνικιστές και το Μεϊντάν του 2014, ενώ στο πλάι του ο πρώην διεθνής Ογκνιέν Βουκόγιεβιτς αφιέρωνε τη νίκη του στη Δυναμό Κιέβου (όπου ο ίδιος και ο Βίντα έχουν παίξει στο παρελθόν, ο δεύτερος μέχρι πρόσφατα).

Ο Βουκόγιεβιτς σύντομα έσβησε το βίντεο από το λογαριασμό του στο Ίνσταγκραμ, εκείνο όμως είχε ήδη διαδοθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Από την πλευρά του ο Βίντα ισχυρίστηκε πως ήταν “αστείο” και πως δεν είχε πολιτικές αιχμές το μήνυμά του: “Η νίκη αυτή είναι για την Κροατία. Όχι πολιτική. Είναι αστείο. Έχω φίλους εδώ από τον καιρό της Δυναμό Κιέβου, δε σήμαινε κάτι άλλο. Δε θέλω να φέρω την πολιτική στον αθλητισμό. Αγαπώ τους Ρώσους, αγαπώ τους Ουκρανούς, αγαπώ τους Βραζιλιάνους, τους αγαπώ όλους”. δήλωσε υπενθυμίζοντάς μας για μια ακόμα φορά τη θρασυδειλία των φασιστών και των φίλων τους. Η Fifa, με την υποκριτική στάση ίσων αποστάσεων και την απαγόρευση πολιτικών εκδηλώσεων πάσης φύσης στα γήπεδα, εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής ποινών στον παίκτη, όπως είχε συμβεί με την επιβολή προστίμου στους Ελβετούς διεθνείς Σακίρι και Τσάκα για τον αλβανικό αετό στη διάρκεια του ματς με τη Σερβία.



style=”display:block”
data-ad-client=”ca-pub-4405412761594943″
data-ad-slot=”1170329256″
data-ad-format=”auto”>