Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Σε κίνδυνο βρίσκεται πλέον η ζωή του φυλακισμένου Τούρκου αγωνιστή Τουργκούτ Καγιά, ο οποίος αναμένει την αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονή, ύστερα από την απόφαση του Αρείου Πάγου περί έκδοσής του στη γειτονική χώρα.



style=”display:block”
data-ad-client=”ca-pub-4405412761594943″
data-ad-slot=”1170329256″
data-ad-format=”auto”>


Σήμερα διανύει την 36η μέρα απεργίας πείνας (πίνει μόνο κάποια υγρά με ηλεκτρολύτες και ζάχαρη) και λόγω της επιδείνωσης της υγείας του πριν από λίγες μέρες μεταφέρθηκε στο Αττικό Νοσοκομείο, για να επιστρέψει όμως στη συνέχεια και πάλι στο νοσοκομείο των Φυλακών Κορυδαλλού.

Την περασμένη Κυριακή, αντιπροσωπεία του Τομέα Δικαιωμάτων και του Τμήματος Προσφυγικής – Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ τον επισκέφθηκε στον Κορυδαλλό, δηλώνοντας πλήρη υποστήριξη στο βασικό αίτημά του να μην εκδοθεί στην Τουρκία.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας χαρακτήρισαν «αδιανόητα τα σενάρια περί δήθεν διαπραγμάτευσης με τον Ερντογάν για ανταλλαγή του με τους Ελληνες αξιωματικούς που βρίσκονται κρατούμενοι στην Τουρκία».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως ο Τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε ότι προσδοκά και διεκδικεί άμεση εξέταση από την Επιτροπή Ασύλου του αιτήματός του.

«Αναμένουμε και μια δίκαιη κρίση επί της ουσίας του αιτήματος. Αλλωστε, τα στοιχεία που το τεκμηριώνουν είναι αδιάσειστα. Υπό τις παρούσες συνθήκες, επιστροφή του Τούρκου αγωνιστή στην Τουρκία δεν νοείται. Η βάναυση μεταχείριση που κατά το παρελθόν έχει υποστεί για τις ιδέες του στις τουρκικές φυλακές και οι γενικότερες διώξεις του αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα» επισήμαναν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ηρθαν μόνο για ευχές»

Ωστόσο, δύο μέρες μετά τη συγκεκριμένη επίσκεψη, σε ανοικτή επιστολή του με τίτλο «Η κυβέρνηση παρακολουθεί έναν επαναστάτη να πεθαίνει», ο Καγιά έγραψε πως «η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε απλώς τις ευχές και τις επιθυμίες της και μου ζήτησε να σταματήσω την απεργία πείνας, λέγοντας “είναι λάθος ένας επαναστάτης να κάνει κακό στον εαυτό του μέσω της απεργίας πείνας” […] Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από τη μία πλευρά δηλώνει ότι η έκδοση δεν θα πραγματοποιηθεί μέσα από ανεπίσημα κανάλια, αλλά από την άλλη κάνει τα στραβά μάτια. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τον θάνατο ενός κομμουνιστή, ούτε καν η αντίδραση του τουρκικού καθεστώτος».

Παράλληλα με την απεργία πείνας πολλαπλασιάζονται οι δράσεις αλληλεγγύης στον Καγιά. Πριν από λίγες μέρες, μια ομάδα Τούρκων συντρόφων του αλυσοδέθηκε επί ώρες έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του 21ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης περισσότεροι από 120 πολίτες κάθε ηλικίας (εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, συνδικαλιστές)υπέγραψαν κείμενο για τη μη έκδοση του Καγιά στην Τουρκία, ενώ ανακοίνωση στήριξης εξέδωσε και η Β΄ ΕΛΜΕ Αθήνας, η οποία ζητά την απελευθέρωσή του αλλά και την άμεση χορήγηση πολιτικού ασύλου.



style=”display:block”
data-ad-client=”ca-pub-4405412761594943″
data-ad-slot=”1170329256″
data-ad-format=”auto”>