Τάσος Θεοφίλου και Λουκάς Σταμέλλος

Πηγή: Omniatv-The Case

«Η κατάθεση Παπαλάμπρου ελέγχεται σοβαρά για την αξιοπιστία της. Τα στοιχεία δεν έδειξαν τίποτε. Δεν αποδείχτηκε παράνομη δραστηριότητα. Οι κοινωνικές συναναστροφές δεν ποινικοποιούνται. Το DNA είναι εργαλείο εντόνως αμφισβητούμενο. Με αυτό το σύντομο σκεπτικό, ομοφώνως αθώοι.»

Ακολουθεί συνοπτικά η ανταπόκριση από την αίθουσα:

Κατάμεστη ήταν ήδη από νωρίς το πρωί η αίθουσα του Εφετείου. Αλληλέγγυοι και στην είσοδο, περιμένοντας την κλούβα μεταγωγής των αθώων, πλέον, κατηγορουμένων.

Η εισαγγελέας ξεκίνησε την αγόρευσή της με εισαγωγή, κάνοντας κριτική στα ρεπορτάζ του Τάσου Θεοφίλου στη στήλη μας The Case, ως «ανωνύμου αρθρογράφου του indymedia», λέγοντας ότι είναι ανακριβή και στόχο έχουν να την γελοιοποιήσουν.

Η εισαγγελέας συνέχισε αναφερόμενη σε άλλα ρεπορτάζ, πάλι επώνυμων αρθρογράφων, ως «ανώνυμα». Μιλάει για «δολοφονία χαρακτήρα». Η εισαγγελέας ισχυρίστηκε ότι «δεν ζήτησε ποτέ δηλώσεις νομιμοφροσύνης από τους κατηγορούμενους» και έκλεισε την εισαγωγή λέγοντας: «δεν εκτιμώ ανθρώπους που στα δύσκολα εγκαταλείπουν τις αξίες τους».

Μετά την εισαγωγή στην οποία επιτέθηκε κατά πάντων όσων κάλυψαν την δίκη, η εισαγγελέας προχώρησε στην αγόρευση και την πρόταση.

Η εισαγγελέας αναφέρθηκε στα περιστατικά όπως περιγράφονται περίπου στο βούλευμα.

Εισαγγελέας: Η Ηριάννα δεν έδωσε πειστική απάντηση για το πώς βρέθηκε DNA του Δ.Μπ. σε δίπλωμα οδήγησής της, αφού μάλιστα ισχυρίζεται ότι δεν τον γνωρίζει. Δεν αναφέρεται στις εκθέσεις ότι είναι χαμηλής περιεκτικότητας το DNA. Η Εισαγγελέας θεωρεί αξιόπιστη την έκθεση και το εργαστήριο της ΕΛ.ΑΣ: Η έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης λέει ότι στατιστικά είναι σχεδόν αδύνατο να υπάρχει άλλος άνθρωπος στην Ελλάδα και δείχνει άμεση επαφή με τα όπλα.

Κατά την ακροαματική διαδικασία οι πραγματογνώμονες μάρτυρες (Φύτρου, Φιτσιάλος) δεν κατέστησαν αρκετά πειστικές τις καταθέσεις τους. Η έκθεση ενός πραγματογνώμονα, πρώην της ΔΕΕ, είναι γεμάτη εμπάθεια κατά της υπηρεσίας.

Η εισαγγελέας αναφέρεται σε συνέντευξη του Φιτσιάλου στην οποία λέει ότι από ένα κύτταρο μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Επίσης λέει ότι τα εργαστήρια της ΔΕΕ λειτουργούν σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης κι έχουν πάρει ISO.

Εισαγγελέας: Η Μεθενίτη είναι αξιόπιστη γιατί παραμένει στη θέση της.

Όμως το DNA δεν είναι τα μοναδικά στοιχεία που συνδέοουν τους κατηγορούμενους με ΣΠΦ. Ο Κων/νος γνώριζε τον Χ. και τον Μπ., σκληρά και αρχηγικά μέλη της ΣΠΦ. Η Ηριάννα γνώριζε Π. και Ο.

Ο Κων/νος αθωώθηκε από ΣΠΦ με βάση μαρτυρική κατάθεση αξιωματικού της αντιτρομοκρατικής που είπε ότι δεν γνωρίζει κάτι. Όμως στην απόφαση λέει πως αποδείχτηκε ότι είναι αναρχικός αλλά, ενώ κατανοεί την ιδεολογία της ΣΠΦ δεν την ακολουθεί.

Έτσι, καταρρίπτεται η υπόθεση ότι είναι σκευωρία, γιατί την αθώωσή του την οφείλει σε αξιωματικό της αντιτρομοκρατικής. Συνεπώς οι σχέσεις των κατηγορουμένων με ΣΠΦ δεν είναι απλώς φιλικές σχέσεις αλλά υπάρχει θερμός εναγκαλισμός.

Οι κατηγορούμενοι είναι αναρχικοί, άσχετα αν το αρνούνται για τους δικούς τους, υπερασπιστικούς λόγους. Δεν ποινικοποιούνται οι φιλικές σχέσεις αλλά δεν είναι φιλικές.

Η εισαγγελέας αναφέρθηκε στα «ταξίδια στο εξωτερικό όπως του Περικλή με τον Κων/νο στην Βαρκελώνη» και συνεχίζει: «Τα μέλη της ΣΠΦ δε, είναι άριστοι σκοπευτές».

Εισαγγελέας: Οι κατηγορούμενοι μετέφεραν τα όπλα και τα έθαψαν επιμελώς στην Παν/λη. Η ΣΠΦ είναι μια ανοιχτή οργάνωση σε όλους. Οι ισχυρισμοί των κατηγορουμένων για τα θρησκευτικά σύμβολα [που βρέθηκαν στα όπλα] είναι αβάσιμοι γιατί υπάρχει εναγκαλισμός ποινικών-τρομοκρατών και μπορεί να τα πήραν από ποινικούς. Δεν είναι μόνο φίλοι της ΣΠΦ αλλά φίλοι των ηγετικών στελεχών. Όμοιος τον όμοιο αεί πελάζει.

Η εισαγγελέας προτείνει την ενοχή των κατηγορουμένων κατά την πρωτόδικη απόφαση.

Από την αγόρευση της συνηγόρου Δαλιάνη (Περικλή):

Η εισαγγελέας προσπαθεί πολύ άστοχα να στηρίξει την πρωτόδικη απόφαση. Είναι τόσο αναντίστοιχη η πρωτ. απόφαση με τις ενδείξεις που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της κοινωνίας και της επιστημονικής κοινότητας.

Περίμενα μια τέτοια πρόταση από την εισαγγελέα αλλά όχι να μη λάβει υπ’ όψη της τη διαδικασία. Μας ανέγνωσε το σκεπτικό της πρωτόδικης, σαν να μην έγινε διαδικασία. Ξεκίνησε εγκαταλείποντας το ρόλο της κι έλαβε θέση διαδίκου με αναφορές σε ρεπορτάζ.

Η εισαγγελέας έκανε ανάγνωση αυτολεξεί εγγράφων που δεν περιέχονται καν στην παρούσα δικογραφία αλλά σε άλλες, της ΣΠΦ, και μάλιστα με αναφορές σε ονόματα που έχουν απαλλαχθεί από ΣΠΦ.

Αν ήθελε, λέει, η εισαγγελέας να στήσει μια υπόθεση «θα έφερνε παραπάνω στοιχεία». Εμμέσως παραδέχεται ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία.

Η συνήγορος συνεχίζει με αναφορά στα πραγματικά περιστατικά.

Δαλιάνη: Ο Μπάγιας, εισαγγελέας, που έχει πεθάνει και ήταν στη δίκη του Κων/νου για ΣΠΦ είπε στην αγόρευσή του ότι «για τον Κων/νο τί να πω, πρέπει να του ζητήσουνε συγγνώμη». Δεν πρέπει να ποινικοποιούμε προσωπικές σχέσεις, είχε πει ο Μπάγιας.

Ο Περικλής με το που συνέλαβαν τον Κων/νο πήγε μόνος του στον ανακριτή να καταθέσει ότι είναι φίλος του κι ότι ο ίδιος έμενε στο σπίτι. Η συνήγορος συνεχίζει αναφερόμενη στην ανυπαρξία στοιχείων που να συνδέουν Περικλή με ΣΠΦ.

Η συνήγορος Δαλιάνη αναφέρεται στην περίεργη και με πολλά κενά κατάθεση Παπαλάμπρου (που «βρήκε» τα όπλα).

Δαλιάνη: Η κατάθεση Παπαλάμπρου από την πρώτη στιγμή τίθεται υπό αμφισβήτηση. Επικαλούμενη την κοινή σας λογική θα πω αυτή η κατάθεση δεν αντέχει στη λογική. Υπάρχει μια παράλογη σύνδεση της υπόθεσης που αθωώθηκε ο Κων/νος με αυτά τα όπλα.

(Σχετικά με το DNA) Πλέον αναλύονται 25 γενετικοί τόποι, όχι 16, γιατί με τους 16, όταν έγινε η έκθεση Περικλή-Ηριάννας, δεν μπορούσε το εργαστήριο της ΔΕΕ να πάρει ISO. Άρα είναι ανεπαρκή τα 16. Υπάρχουν πιθανότητες σφαλμάτων και κίνδυνοι επιμολύνσεων.

Το DNA μπορεί να είναι μόνο απαλλακτικό, δεν μπορεί να είναι στοιχείο ενοχής. Η νομολογία με πολλή επιφύλαξη έχει αντιμετωπίσει το DNA.

Η συνήγορος Δαλιάνη αναφέρεται σε περιπτώσεις όπως του Σίμου Σεϊσίδη και συνεχίζει:

Υπάρχει βούλευμα δικαστικού συμβουλίου Πατρών σε ποινική υπόθεση όπου λέει ότι το DNA δεν μπορεί να μας πληροφορήσει ούτε για τον τόπο ούτε για τον χρόνο εναπόθεσης.

Η Μεθενίτη, κόντρα σε όλη την επιστημονική κοινότητα λέει ότι δεν υπάρχει δευτερογενής μεταφορά.

Το δικαστήριό σας έχει την ευκαιρία να νομολογήσει για το θέμα του DNA. Να είναι μια απόφαση συμβατή με την επιστήμη και να βοηθήσει και την αστυνομία να κάνει σωστά τη δουλειά της.

Καθώς η συνήγορος Δαλιάνη σταχυολογεί από αποφάσεις αθώων για ΣΠΦ, ο πρόεδρος λέει «συντομεύετε».

Δαλιάνη: Μακάρι να ήταν πιό λογική η πρόταση της κ. εισαγγελέως για να ήμουν συντομότερη.

Εισαγγελέας: Κύριε πρόεδρε! Με λέει παράλογη!

Δαλιάνη: Η πρωτόδικη απόφαση και η πρόταση της κ. εισαγγελέως επαναφέρουν τις ποινές υπόνοιας του Μεσαίωνα. Καταδικάστηκε όχι επειδή αποδείχτηκε αλλά επειδή η συμμετοχή στην ΣΠΦ δεν αποκλείστηκε ως ενδεχόμενο. Ζητώ την ομόφωνη και χωρίς αμφιβολίες απαλλαγή.

Από την αγόρευση του δεύτερου συνηγόρου υπεράσπισης Περικλή:

Ν. Δαμασκόπουλος: Με την πρότασή της μας ζητάει η εισαγγελέας να επιστρέψουμε σε δικονομικό Μεσαίωνα.

Ο συνήγορος Δαμασκόπουλος συνεχίζει αποδομώντας το σκεπτικό της πρωτόδικης απόφασης.

Δαμασκόπουλος: Ακόμα κι αν δεχτούμε ότι το DNA είναι αξιόπιστο, ακόμα κι αν δεν υπάρχει δευτερογενής μεταφορά, ακόμα δηλαδή κι αν υποθέσουμε ότι τα έπιασε μια φορά τα όπλα, έχουμε οπλοκατοχή; Όχι

Από την αγόρευση του συνηγόρου υπεράσπισης Ηριάννας, Ν. Βιτώρου.

Βιτώρος: Καμμιά ένδειξη επαφής της Ηριάννας με κανένα μέλος της ΣΠΦ. Ούτε κατηγορουμένου. Ούτε στις επαφές της είχε τον Περικλή. Μπορούν δύο αποφάσεις να έχουν τόσο αντικρουόμενα σκεπτικά, με μόνη δικαιολογία ότι οι αποφάσεις δεν παράγουν δεδικασμένο;

Η Ηριάννα δεν δέχτηκε στήριξη μόνο από τον αναρχικό-αντιεξουσιαστικό χώρο αλλά από διάφορα κομμάτια της κοινωνίας.

Ο συνήγορος αναφέρει παραδείγματα, από το Athens Indymedia και την εφημερίδα Εντός/Εκτός, κειμένων που δεν την αναγνωρίζουν ως συντρόφισσα ή πολιτική κρατούμενη. Και συμπληρώνει: Αυτό είναι το «όμοιος τον όμοιο αεί πελάζει»;

Βιτώρος: Όχι μόνο δεν υπάρχει ταύτιση με βάση την έκθεση αλλά έχουμε αποκλεισμό. «Μην αφήνεις την αλήθεια να σου χαλάει μια ωραία ιστορία», είπε ο Μ. Τουαίην. Αλλά εδώ είναι ποινική δίκη και θέλουμε αποδείξεις.

Η Ηριάννα είναι αθώα και πρέπει να επιστρέψει σπίτι της, στην οικογένειά της, στη δουλειά της. Η απόφασή σας να είναι το εφαλτήριο της καινούργιας της ζωής.

Μετά από δεκάλεπτη διακοπή η διαδικασία συνεχίστηκε με την τελευταία αγόρευση, της δεύτερης συνηγόρου υπεράσπισης της Ηριάννας, Ελ. Κοκονούζη.

Κοκονούζη: Τα περί Βαρκελώνης ως αποδεικτικά στοιχεία ενοχής του πρωτοδίκου θα έπρεπε να κρύβονται και όχι να επαναλαμβάνονται.

Μέσα σε μια δεκαετία που υπάρχει η ΣΠΦ, ένας μέσος αναγνώστης έχει πια μια εικόνα για το τί είναι η ΣΠΦ και ποιά είναι η στάση των μελών της. Δεν ταιριάζει καθόλου με της Ηριάννας.

Ακόμα κι αν είχε την πολιτική ταυτότητα που της αποδίδει η εισαγγελέας, τί να σήμαινε;

Η αγόρευση της συνηγόρου είχε καθηλώσει έδρα και κοινό. Πολύ έντονη η συναισθηματική φόρτιση με την οποία αποδόμησε κατηγορητήριο και εισαγγελική πρόταση.

Κοκονούζη: Έχει ενδιαφέρον η αγωνία να της φορεθεί [της Ηριάννας] μια πολιτική ταυτότητα την ίδια στιγμή που υποτίθεται ότι δεν ενδιαφέρει η πολιτική ταυτότητα.

Η καταδίκη της Ηριάννας θα είναι δοκιμασία για το δικαστικό μας σύστημα.

Μετά από διακοπή μιάμισης ώρας περίπου, η έδρα επανήλθε και ανακοίνωσε την αθωωτική απόφαση.