Ασυνήθιστα σημειώματα βρήκαν οι αγοραστές των ενδυμάτων από τα καταστήματα Zara, στην Τουρκία, στα ρούχα τους από εργαζόμενους οι οποίοι υποστήριζαν ότι δεν έχουν πληρωθεί για τη δουλειά τους. «Έφτιαξα αυτό το ρούχο που θα αγοράσεις, αλλά δεν έχω πληρωθεί για αυτό», αναφέρουν τα σημειώματα

.zara

Πελάτες των Zara στην Κωνσταντινούπολη ανέφεραν πως χειρόγραφα σημειώματα από εργάτες βρέθηκαν στις τσέπες των ενδυμάτων του καταστήματος. Στα σημειώματα οι εργάτες ζητούσαν από τους αγοραστές να υποστηρίξουν την εκστρατεία τους για καλύτερες εργασιακές συνθήκες και να πιέσουν τους υπεύθυνους του Zara να πληρώσουν τους μισθούς που τους οφείλουν, σύμφωνα με την Independent.

Τα σημειώματα αναφέρουν ότι οι εν λόγω εργαζόμενοι απασχολούνταν από τρίτο κατασκευαστή, την εταιρεία Bravo Tekstil που φέρεται να έκλεισε ξαφνικά το εργοστάσιο αφήνοντας τους εργαζόμενους απλήρωτους από μισθούς αρκετών μηνών, εταιρεία η οποία κατασκευάζει ενδύματα για τις φίρμες Mango και Next.

Το πρώτο εξάμηνο του 2017 ο ισπανικός όμιλος ανακοίνωσε κέρδη 1,37 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 9% συγκριτικά με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016. Ο τζίρος των καταστημάτων το διάστημα αυτό έφθασε στα 11,7 δισ. ευρώ, ενώ η αύξηση των πωλήσεων στα ίδια καταστήματα του ομίλου έφθασε το 6% σε όλα γεωγραφικά μήκη και πλάτη του πλανήτη στα οποία δραστηριοποιείται η Inditex.

Δεν είναι ωστόσο η πρώτη φορά που τέτοιου είδους κατηγορίες βαραίνουν την εταιρεία, καθώς η ισπανική αλυσίδα ρουχισμού έχει κατηγορηθεί για την πρόκληση περιβαλλοντικών ζημιών, για κλοπή σχεδίων από νέους σχεδιαστές και για κακές εργασιακές συνθήκες αλλά και για εκμετάλλευση παιδικής εργασίας, καθώς και για την εκμετάλλευση σύρων προσφύγων μόλις 15 ετών.

Πηγή: thepressproject.gr