Την επανένωση με τις οικογένειες τους που έχουν μεταφερθεί στη Γερμανία ζητούν οι πρόσφυγες από τη Συρία, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη στο Σύνταγμα με κεντρικό σύνθημα «Επανενώστε μας με τις οικογένειες μας τώρα!», ζητώντας από την ελληνική και τη γερμανική κυβέρνηση να σεβαστούν τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί. Οι ίδιοι κήρυξαν απεργία πείνας μέχρι να γίνουν δεκτά τα αιτήματα τους. Μέχρι τότε θα στήσουν σκηνές στο Σύνταγμα όπου θα παραμείνουν.

 

23140606 1545187288881600 468382812 n

Της Αλεξάνδρας Τάνκα στο ThePressProject

Οι πρόσφυγες απαιτούν από την ελληνική και τη γερμανική κυβέρνηση να σεβαστούν το νομικό όριο των έξι μηνών για την οικογενειακή επανένωση από την ημερομηνία αποδοχής του αιτήματος καθώς και να προγραμματιστούν πτήσεις για όλους τους πρόσφυγες που περιμένουν ήδη εδώ και πάνω από έξι μήνες και οι ελληνικές αρχές να πληρώσουν τα εισιτήρια τους με κρατική δαπάνη, όπως προβλέπει ο νόμος.

«Είμαστε πάνω από 4.000 πρόσφυγες που περιμένουμε να μεταφερθούμε στη Γερμανία – οι περισσότεροι από εμάς είμαστε οικογένειες που περιμένουμε ήδη εδώ και πάνω από 18 μήνες στην Ελλάδα, σε άθλιες συνθήκες» αναφέρεται σε ανακοίνωση οι οποία υπογράφεται από πρόσφυγες σε διάφορα camps και χώρους στέγασης στην Ελλάδα.

Η 10 χρονη Γκουσέινα από τη Συρία έχει να δει 4 χρόνια τον αδερφό της. Πολλοί πρόσφυγες πήγαν απευθείας στη Γερμανία, όμως η ίδια μαζί με τους γονείς της και τα αδέρφια της ήρθαν πρώτα στην Ελλάδα και περιμένουν να επανενωθουν μαζί με τον 19 πλέον αδερφό της και τα 2 ξαδέρφια της. ”Θέλω να πάω σχολείο. Θέλω να σπουδάσω, να γίνω οφθαλμίατρος” αναφέρει η μικρή Γκουσέινα, της οποίας η αίτηση για εγγραφή σε δημοτικό σχολείο δεν της γίνεται δεκτή με την αιτιολόγηση πως αναμένεται να φύγει εντός ολίγου στη Γερμανία.

«Απαιτούμε:

• Από την ελληνική και τη γερμανική κυβέρνηση να σεβαστούν το νομικό όριο των έξι μηνών για την οικογενειακή επανένωση από την ημερομηνία αποδοχής του αιτήματος.

• Από τις γερμανικές και ελληνικές αρχές να προγραμματίσουν πτήσεις για όλους τους πρόσφυγες που περιμένουν ήδη εδώ και πάνω από έξι μήνες.

• Από τις ελληνικές αρχές να πληρώσουν τα εισιτήρια μας με κρατική δαπάνη, όπως προβλέπει ο νόμος. Τα εισιτήρια είναι άλλο ένα εμπόδιο στις οικογενειακές επανενώσεις» αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι πρόσφυγες.

prosfyges21509539498

H Γκοσέινα μαζί με τη μητέρα και τα αδέρφια τηςΑlexandra Tanka /  The Press Project

 

Απεργία πείνας και σκηνές στο Σύνταγμα

Απεργία πείνας κήρυξαν οι πρόφυγες που απαιτούν την άμεση επανένωση τους με τις οικογένειες τους στη Γερμανία. Οι πρόσφυγες έστησαν σκηνές στο Σύνταγμα, όπου θα κατασκηνώσουν μέχρι να υλοποιηθούν τα αιτήματα τους.

Ο Άμερ – Ίσα, πρόσφυγας από την Παλαιστίνη περιμένει να επανενωθεί με τη γυναίκα και την κόρη του τους οποίους έχει να δει από τότε που έφτασε στην Ελλάδα. «Υπήρχαν τόσα χρήματα ώστε να μπορέσουν να πάνε αυτοί στη Γερμανία. Έτσι αποφάσισα να μείνω πίσω και να στείλω αυτούς» δηλώνει στο TPP. «Θα παραμείνουμε εδώ -στο Σύνταγμα- και θα κάνουμε απεργία πείνας μέχρι η κυβέρνηση μας δώσει κάποιες απαντήσεις. Κλείνω έναν χρόνο κι έναν μήνα στην Ελλάδα. Η Γερμανία έχει κάνει δεκτή την αίτηση μου για επανένωση εδώ και 6 μήνες».

Όσον αφορά τους πρόσφυγες στη Μυτιλήνη οι οποίοι βρίσκονται σε απεργία πείνας, ο στέλνει μήνυμα αλληλεγγύης. «Σας παρακαλώ, παραμείνετε δυνατοί, επειδή αν είμαστε μαζί θα τα καταφέρουμε».

«Κάθεστε και μας βλέπετε να πεθαίνουμε» καταλήγει ο Άμερ – Ίσα.

Απεργία πείνας προσφύγων στη Μυτιλήνη

Σε απεργία πείνας, με αίτημα η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση να τους αναγνωρίσει το καθεστώς του πρόσφυγα, προχωράει ομάδα Αφγανών οι οποίοι διαμένουν στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης.

Με ανοιχτή επιστολή τους, οι διαμαρτυρόμενοι ζητούν, αν δεν τους αναγνωριστεί το καθεστώς του πρόσφυγα, να συνεχίσουν το ταξίδι τους σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

 

23140465 1545191792214483 384545712 n

 

890.000 πρόσφυγες στη Γερμανία

Ο αριθμός των προσφύγων που έφθασαν πέρυσι στη Γερμανία ανέρχεται σε 890.000, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. «Ο αριθμός αυτός παραμένει πολύ υψηλός», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ

Φέτος, έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου στη Γερμανία 210.000 άνθρωποι.

Η υπηρεσία ασύλου BAMF εκτιμά ότι έως το τέλος της χρονιάς θα έχει επεξεργαστεί 700.000 αιτήσεις ασύλου και ότι θα μεταφέρει 200.000-250.000 αιτήσεις για την ερχόμενη χρονιά.

Λαφαζάνης: Η κυβέρνηση παρανομεί

«Στηρίζουμε τον αγώνα και την απεργία πείνας των προσφύγων. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση παρανομεί, καθώς έχει συνάψει από ότι φαίνεται δυστυχώς υπόγεια συμφωνία με τη Γερμανία προκειμένου να εξυπηρετήσει τη γερμανική κυβέρνηση για να μη γίνει επανένωση των οικογενειών σύμφωνα με όσα επιτάσσει το Δουβλίνο ΙΙ. Η ελληνική κυβέρνηση συμπεριφέρεται υπαλληλικά στην κυρία Μέρκελ για να κάνει εξυπηρετήσεις απέναντι της εις βάρος των προσφύγων και των οικογενειών τους, ιδιαίτερα των παιδιών, που ταλαιπωρούνται βάναυσα στο δίκαιο αυτό αίτημά τους». δηλώνει στο TPP.

«Θα είμαστε δίπλα τους στην απεργία πείνας μέχρι την τελική δικαίωσή τους» καταλήγει.