Επιμέλεια: Χρήστος Αβραμίδης

Εννιά μίλια Βορειοδυτικά από το Ελ Πάσο, εκτείνεται ένα ψηλό τείχος ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Μεξικό. Την τελευταία χρονιά μονάχα, στο συγκεκριμένο σημείο, μια ομάδα ακροδεξιών ένοπλων που θέλησαν να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους, έθεσαν σε κράτηση 300 μετανάστες, ενώ επίσης μια ομάδα από υποστηρικτές του Τραμπ, δημιούργησε ανθρώπινη αλυσίδα, ενώ φώναζαν «χτίστε το τείχος».

Ανάμεσα όμως στα κομμάτια ατσαλιού του τείχους, εμφανίζονται μικρά κενά, όπου έχουν συμβεί όμορφα πράγματα. Μέσα από αυτές τις χαραμάδες μπορείς να δεις τα παιδιά να παίζουν μαζί. Πολλές φορές οι οικογένειες, ενώνονται ξανά. Σε εκείνο το σημείο.

Και μια Κυριακή του Ιουλίου, 3 τραμπάλες εφάρμοσαν ακριβώς, πάνω στο τείχος και επέτρεψαν σε ανθρώπους από τις δύο πλευρές των συνόρων να έρθουν κοντά.

Αυτό το έργο τέχνης, ήταν δημιούργημα των αρχιτεκτόνων Virginia San Fratello και Ronald Rael. Το ονειρεύτηκαν περισσότερα από 10 χρόνια πριν. Οι δύο αρχιτέκτονες ξεκίνησαν ένα πρότζεκτ προκειμένου να φανταστούν διαφορετικούς τρόπους να ανατρέψουν το νόημα του συνοριακού τείχους και του συνεπαγωγών του. Έτσι, εκτός από τις τραμπάλες, είχαν την ιδέα να δημιουργήσουν πολιτικό θέατρο ή ακόμα και ξυλόφωνο το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους ανθρώπους και να παράγει μουσική.

Όταν αποφάσισαν να επαναπροσεγγίσουν το πρότζεκτ, τον Ιανουάριο αυτής της χρονιάς, σκέφτηκαν ότι η ιδέα που είχαν στο μακρινό 2009 θα ήταν πιο εύκολο να υλοποιηθεί. Για να το καταφέρουν, συνεργάστηκαν με το αρχιτεκτονικό γκρουπ “Colectivo Chopeke” και εργάτες στο ατσάλι, προκειμένου να δημιουργήσουν τα υλικά.

Όταν η ομάδα έφτασε στο σημείο, το Σαββατοκύριακο, δεν ζήτησε καμία άδεια.

Απλά το έκαναν.

«Για όποιον δεν επηρεάζεται άμεσα, φαίνεται λες και το τείχος ήταν αόρατο μέχρι να το θέσει στην καμπάνια του ο Τραμπ, ανέφερε ο Rael. «Ο Τραμπ ισχυριζόταν ότι θα πήγαινε να χτίσει ένα τείχος, λες και αυτό δεν υπάρχει ήδη.»

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί αυτό που σημειώνουν οι New York Times ότι μεγάλο μέρος της σημερινής υποδομής εμποδίων στα σύνορα, κατασκευάστηκε επί Τζορτζ Μπους και Μπαράκ Ομπάμα

Επίσης ο Rael δήλωσε ότι «αυτή η εγκατάσταση ήταν μια αναγκαία αναγνώριση, αναγνώριση του τι προκαλεί το τείχος στις κοινότητες κάθε πλευράς. Νομίζω ότι αντήχησε τις καρδιές των ανθρώπων και έδειξε την σημασία της ανθρωπιάς κατά μήκος των συνόρων.» Δεκάδες καλλιτέχνες έχουν ήδη χρησιμοποιήσει το τείχος ως καμβά τους για κάποια δημιουργία διαμαρτυρίας.

Σημαντική εξέλιξη αποτελεί η απόφαση του ανωτάτο δικαστηρίου των ΗΠΑ, το οποίο ενέκρινε ως νόμιμη την επιλογή του Τραμπ για διάθεση 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων έτσι ώστε να συναφθούν 4 νέα συμβόλαια για την αντικατάσταση ήδη υπάρχοντων εμποδίων στα σύνορα με συρματόπλεγμα.

Τέλος, ο Rael δήλωσε στον Guardian, ότι «πρόκειται για εύρεση ουσιαστικών τρόπων και στις δύο πλευρές προκειμένου να υπάρξει η αναγνώριση ότι οι ενέργειες που λαμβάνουν χώρα στην μία πλευρά έχουν άμεσες συνέπειες και στην άλλη.»

Κλείνοντας αυτό το μικρό ρεπορτάζ να θυμίσουμε ότι φράχτες και συνοριακά εμπόδια που χωρίζουν οικογένειες και σκοτώνουν ανθρώπους δεν υπάρχουν μόνο στην δική τους μακρινή Αμερική…

Με πληροφορίες από Guardian, Texas Monthly, New York Times κ.α.