Πηγή: TPP

του Κωνσταντίνου Πουλή

Ο Ασάνζ κρατείται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Belmarsh, από τις 11 Απριλίου. Η κράτησή του εκεί, καθώς και η απόφαση για φυλάκιση για έναν χρόνο έχει καταγγελθεί από τον ΟΗΕ ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ασάνζ και ως τιμωρία δυσανάλογη με τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται.  Αντίστοιχη ήταν και η μαρτυρία του Ειδικού Εισηγητή του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια και την απάνθρωπη μεταχείριση, ο οποίος εξέφρασε ανησυχίες για σοβαρή παραβίαση των δικαιωμάτων του.

Στη μία ώρα που έχει στη διάθεσή του κάθε μέρα εκτός απομόνωσης ο Ασάνζ πρέπει να πλυθεί, να περπατήσει και να επικοινωνήσει στο τηλέφωνο. Αυτή τη στιγμή έχει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας πάνω του, με εκκλήσεις από τον ΟΗΕ και υποστήριξη από προσωπικότητες από όλον τον κόσμο.

Παρ’ όλα αυτά, αφέθηκε να εμφανιστεί στο δικαστήριο χωρίς προηγούμενη συνάντηση με δικηγόρο, ενώ οι συναντήσεις με δικηγόρο περιορίζονται σε τρεις ώρες την εβδομάδα. Είναι αποκομμένος όχι μόνο από μέσα επικοινωνίας, αλλά δεν μπορεί να έχει στην κατοχή του βιβλία, εκτός από τη Βίβλο και μάλιστα δεν έχει πρόσβαση σε γραφική ύλη, οπότε κρατάει σημειώσεις στο περιθώριο του αντιτύπου της Βίβλου. Μάλιστα κατέστη σαφές στα άτομα που τον επισκέφτηκαν πως αν μιλήσουν σε Μέσα ενημέρωσης για τις συνθήκες κράτησής του, οι συνθήκες αυτές θα επιδεινωθούν.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, σε μια υπόθεση που αποτελεί τέτοιας έντασης αγώνα εναντίον ενός άνισου εχθρού, αντιμέτωπος με την προοπτική της έκδοσής του στις ΗΠΑ, η πρόσβαση σε δίκαιη δίκη και η δυνατότητα επαρκούς νομικής υπεράσπισης είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τον κρατούμενο Τζούλιαν Ασάνζ.