Πηγή: Το Ποντίκι

Ανατριχίλα προκαλεί η αναλγησία των αρμόδιων εισαγγελικών και σωφρονιστικών αρχών που άφησαν υπερήλικους καρκινοπαθείς να αργοπεθαίνουν κρατούμενοι (ο ένας ήδη απεβίωσε), απορρίπτοντας το αίτημα για υφ’ όρων απόλυση.

Πρόκειται για την περίπτωση ενός 91χρονου που πάσχει από κακοήθες νεόπλασμα, με αποτέλεσμα να διαβρώνεται το κάτω χείλος και η κάτω γνάθος, καθώς και ενός καρκινοπαθούς που έπασχε από καρκίνο στο πνεύμονα και απεβίωσε ήδη μέσα στη φυλακή, λίγες ημέρες μετά από τη δημοσιοποίηση βίντεο στην ιστοσελίδα zoogla.gr στο οποίο απεικονίζεται να απευθύνει έκκληση για βοήθεια. Ο 91χρόνος κρατούμενος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Μεταξά του Πειραιά. Ωστόσο, είχε προηγηθεί η απόρριψη του αιτήματος υφ’ όρων απόλυσης, σύμφωνα με την εισαγγελική πρότση η οποία ανέφερε ότι «δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως τελικού σταδίου, καθώς δεν έχει τύχει καμίας θεραπευτικής αντιμετώπισης μέχρι σήμερα». Και για τον λόγο αυτό δεν μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση της σχετικής διάταξης και να αποφυλακιστεί.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι δύο περιπτώσεις προκάλεσαν την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, η οποία ζήτησε τους φακέλους των δύο κρατουμένων από το διευθυντή του νοσοκομείου των φυλακών Κορυδαλλού, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υποβλήθηκαν σε θεραπευτική αγωγή και εάν μεταφέρθηκαν για νοσηλεία.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε να επισυναφθούν και οι αιτήσεις τους για υφ’ όρον απόλυση που είχαν καταθέσει. Μάλιστα, ήδη διατάχθηκε πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση για να αναζητηθούν τυχόν πειθαρχικές ευθύνες τόσο του εισαγγελέα της φυλακής, όσο και των άλλων μελών του συμβουλίου της φυλακής που απέρριψαν το αίτημα για υφ’ όρον απόλυση του υπερήλικα (91ετών) καρκινοπαθούς κρατουμένου ο οποίος αν και βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ασθένειάς του, κρίθηκε ότι δεν πρέπει να αποφυλακιστεί.

Ακολουθεί φωτογραφία του 91χρονου όπως αναρτήθηκε στο zoogla.gr

Προσοχή: Σκληρή εικόνα