Επιλέξαμε για εσάς και παραθέτουμε σημαντικά αποσπάσματα από μια εξαιρετική ταινία του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι. Το 1900 (Novecento).

Πρόκειται για μία ταινία που διηγείται την ιστορία της Ιταλικής κοινωνίας στον 20ο αιώνα, μέσα από την φιλία δυο παιδιών που μεγαλώνουν μαζί. Τον γιο ενός εργάτη γης (Ντεπαρντιέ) και τον γιο ενός μεγαλογεοκτήμονα (Ντε Νίρο). Σε αυτήν την ταινία, μπορεί να δει κανείς την διαρκή πάλη του κεφαλαίου με την εργασία, τα προνόμια των πλουσίων απέναντι στους φτωχούς, αλλά ακόμη και την άνοδο του φασισμού μέσα από την διαρκή ενίσχυσή του απ’το κατεστημένο.

Στα αποσπάσματα που δημοσιεύονται, θα βρείτε την στιγμή αποχαιρετισμού πριν το μέτωπο. Όπου μπορεί κανείς να ακούσει στο ήχο του ακορντεόν το κλίμα μιας εποχής.

Ενώ στο δεύτερο απόσπασμα, βλέπετε τον αφοπλισμό του Ιταλικού αντάρτικου και την ανάσταση κάποιου που μέχρι πριν λίγο έδειχνε κάπως…νεκρός.

Δηλαδή του κεφαλαίου. Το 1900 ολοκληρώνεται με μια αριστουργηματική στιγμή όπου συμβολίζει την διαρκή πάλη ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία.

Αλιεύσαμε το αρχικό βίντεο, ολόκληρης της ταινίας με τους υπότιτλους από αυτό το κανάλι youtube