Φωτεινή Λαμπρίδη

Πηγή: TVXS

Είναι αρκετά τα ιδιωτικά σχολεία που δεν θα γιορτάσουν την επέτειο του Πολυτεχνείου σήμερα παραβιάζοντας τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου και δεν είναι μόνο αυτό. Λογοκρίνουν αντιφασιστικά τραγούδια και ποιήματα όπως αυτά του Γιάννη Ρίτσου, όπως λέει στο Tvxs.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος Μιχάλης Κουρουτός τονίζοντας πως «oρισμένοι ιδιοκτήτες επιδιώκουν να επαναφέρουν έναν ιδεολογικό μεσαίωνα στην εκπαίδευση».

Ο κος Κουρουτός μιλάει για οργανωμένη κίνηση την οποία ενθαρρύνει ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων ο οποίος μιλάει για «ιδεολογικό καταναγκασμό». Τον Σύνδεσμο είχε καταγγείλει ξανά στο παρελθόν η ΟΙΕΛΕ λέγοντας πως Σύνδεσμός των Σχολαρχών λειτουργεί ως Γραφείο Τύπου του Σαμαρά «Βέβαια, δεν τους αδικούμε που υπερασπίζονται τους πολιτικούς τους σπόνσορες.» σχολίαζε η τότε ανακοίνωση.

Με τον κο Κουρουτό μιλήσαμε λίγη ώρα αφότου από το βήμα της βουλής ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός αμφισβήτησε το γεγονός ότι υπήρχαν νεκροί στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, ενώ έδωσε και τα εύσημά του στους ιδιοκτήτες που επιχειρούν να υποβαθμίσουν την επέτειο του Πολυτεχνείου. Τη μυθολογία αυτή που υπερασπίζονται χρόνια σε κλειστούς κύκλους νοσταλγοί της Χούντας και φασίστες, μάλλον ζήλεψαν οι «Άριστοι» της δεξιάς και αποφάσισαν να την επιβάλλουν και σε αρκετά ιδιωτικά σχολεία.

« Πίσω από αυτή την ενέργεια των δήθεν αρίστων, δεν κρύβεται η προσήλωσή τους στο αγαθό της …γνώσης, αλλά η ωμή ιδεολογική τους απόπειρα να ξεχαστεί η επέτειος του Πολυτεχνείου.» έγραφε η χθεσινήανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

Είναι η πρώτη φορά που δέχεστε τέτοιου είδους καταγγελίες και πάνω κάτω πόσα σχολεία αφορούν; Πιστεύεται ότι πρόκειται για οργανωμένη κίνηση;

Πρόκειται δυστυχώς για αρκετά σχολεία, κυρίως στην Αττική. Η κίνηση είναι κατά την άποψή μας οργανωμένη, καθώς πολλά από τα παρανομούντα σχολεία είναι ιδιοκτησίας του σκληρού ιδεολογικού πυρήνα του Συνδέσμου των ιδιοκτητών που τα τελευταία χρόνια, μεταξύ άλλων, έχουν πρωτοστατήσει στη διεκδίκηση κρατικής χρηματοδότησης (με voucher) αλλά χωρίς κρατικό έλεγχο, έχουν διοργανώσει διαδηλώσεις διαμαρτυρίας τύπου «κίνημα της κατσαρόλας» κατά ψήφισης νόμων για την εκπαίδευση, έχουν εκφράσει δημόσια την αντίθεσή τους στην ισότιμη εγγραφή παιδιών με ειδικές μαθησιακές ανάγκες και αναπηρίες στα ιδιωτικά σχολεία. Η κίνηση αυτή έχει βαθιές πολιτικές ρίζες. Οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες επιδιώκουν να ξεχαστεί  επέτειος, να ξεχάσουν οι μαθήτριες και οι μαθητές πως πριν από 45 χρόνια η νέα γενιά της χώρας αντιστάθηκε στο φασισμό.

Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που δεχόμαστε τέτοιες καταγγελίες. Τα τελευταία χρόνια πολλαπλασιάζονται ακραία κι επικίνδυνα φαινόμενα με κάποιους ιδιοκτήτες να επιβάλλουν σε εκπαιδευτικούς τη μη διδασκαλία ποιημάτων ποιητών όπως ο Γιάννης Ρίτσος, ή τραγουδιών με αντιπολεμικό/αντιφασιστικό περιεχόμενο. Η υποβάθμιση της επετείου του Πολυτεχνείου είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Ορισμένοι ιδιοκτήτες επιδιώκουν να επαναφέρουν έναν ιδεολογικό μεσαίωνα στην εκπαίδευση.

Λέτε ότι ο ΣΙΣ υποστηρίζει τους παρανομούντες. Με ποιον τρόπο το κάνει;

Πρώτον, ηγετικά στελέχη του Συνδέσμου παραβιάζουν οι ίδιοι την εγκύκλιο. Δεύτερον, αρκεί να διαβάσει κανείς τη φαιδρή ανακοίνωσή τους με την οποία χαρακτηρίζουν τις επετειακές εκδηλώσεις «χάσιμο μαθητικού χρόνου» και «ιδεολογικό καταναγκασμό» για να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Αντιδρούν εκπαιδευτικοί μόνο ή και γονείς;

Οι αντιδράσεις των συναδέλφων μας είναι έντονες και απαιτήθηκε από την Ομοσπονδία να λάβει άμεση και δυναμική θέση για το ζήτημα. Επίσης, δεκάδες ήταν τα τηλεφωνήματα στην ΟΙΕΛΕ γονέων που διαμαρτύρονταν για τη στάση των συγκεκριμένων ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων και μας μετέφεραν την οργή και την αντίθεσή τους.

Σε περίπτωση που παραβλέψουν τα σχολεία αυτά την εγκύκλιο παρά τις συστάσεις σας, τι προβλέπει ο νόμος;

Είναι απλό. Οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης οφείλουν άμεσα να ξεκινήσουν πειθαρχικό έλεγχο για τα σχολεία αυτά. Ελπίζουμε να το πράξουν…

Τι σημαίνει για εσάς τους εκπαιδευτικούς η στάση αυτή των συγκεκριμένων ιδιωτικών σχολείων;

Είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη στάση. Όταν άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Παιδείας ρίχνουν νερό στο μύλο της ιστορικής λήθης, ενισχύοντας σκοτεινές δυνάμεις που προωθούν το ρατσισμό, τη βία, τη μισαλλοδοξία, τότε το μέλλον προβλέπεται ζοφερό για τη χώρα. Διόλου τυχαία, ο Βουλευτής της Χ.Α. Γιάννης Λαγός επικρότησε με ομιλία του στο Κοινοβούλιο την ενέργεια ορισμένων ιδιωτικών σχολείων που δεν θα προβούν σε εκδηλώσεις μνήμης για το Πολυτεχνείο. Ελπίζουμε να προβληματιστούν για τους «επαίνους» των νεοναζί, αν και δεν είμαστε αισιόδοξοι.

Πρόσφατα την κοινή γνώμη απασχόλησε η αποκαλούμενη από διάφορους «εθνικιστική κατάληψη του 1ου ΓΕΛ Γέρακα και πολλοί γονείς διαμαρτύρονται ότι η ΧΑ και άλλες οργανώσεις ναζιστικής χροιάς πετούν καθημερινά προπαγανδιστικά φυλλάδια στις αυλές των σχολείων. Πως μπορεί να αυτοπροστατευτεί η σχολική κοινότητα;

Η κοινωνία και όχι μόνο η σχολική κοινότητα πρέπει δυναμικά να περιφρουρήσει τα σχολεία, τα νέα παιδιά από τις εφιαλτικές σειρήνες του φασισμού και της Ακροδεξιάς που ακούγονται δυνατά σε όλη την Ευρώπη, σε όλο το σύγχρονο κόσμο. Όλα όμως ξεκινούν από την παιδεία. Γι΄ αυτό το λόγο σήμερα, στη δυστοπική εποχή που ζούμε, το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει ακόμη πιο συστηματικά, ακόμη πιο δραστήρια και ζωντανά να διοργανώνονται εκδηλώσεις μνήμης στα σχολεία για να μην σβήσει η συλλογική μνήμη κι ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του λαού μας. Θα πρέπει, επίσης, το σχολείο, οι γονείς να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς – κι όχι μόνο τη συγκεκριμένη ημέρα – ενάντια στο ρατσισμό, στο φασισμό, στην ξενοφοβία, στη μισαλλοδοξία.

Χθες στη βουλή για άλλη μια φορά αμφισβητήθηκαν οι νεκροί του Πολυτεχνείου από βουλευτή της ΧΑ. Πως επικαιροποιείται κατά τη γνώμη της το μήνυμα της εξέγερσης  Πολυτεχνείου σήμερα σε ένα τοπίο δυσοίωνο από την Αμερική έως την Ευρώπη;

Δεν χρειάζεται να επικαιροποιηθεί Η εξέγερση του λαού μας ενάντια στη Χούντα με αιτήματα Δημοκρατία, Ελευθερία, Παιδεία για όλους, είναι ένα φρέσκο και ζωντανό ιστορικό παράδειγμα, άκρως επίκαιρο σε μια ιστορική περίοδο που στην Ευρώπη η Ακροδεξιά επελαύνει, που στην Αμερική κυριαρχεί ο Τραμπ, που στη Βραζιλία εκλέγεται Πρόεδρος ένας ακραίος νοσταλγός της δικτατορίας. Όμως δυστυχώς αυτό το επικίνδυνο πολιτικό κύμα ενισχύεται από τμήματα του επιχειρηματικού κόσμου που στο βωμό του πρόσκαιρου «κέρδους», αγνοούν τους κινδύνους, όπως τους αγνόησαν και οι Γερμανοί βιομήχανοι που στήριξαν τον Χίτλερ και μετά από μερικά χρόνια είδαν τη χώρα τους να μετατρέπεται σε ερείπια. Σήμερα κάποιοι επιχειρηματίες χαίρονται, επειδή η αυστριακή ακροδεξιά κατάργησε το 8ωρο. Αντίστροφα στην Ελλάδα, η Χ.Α. συγχαίρει τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες της εκπαίδευσης για τις ιδεολογικές τους επιλογές. Η ανίερη αυτή συμμαχία μόνο δεινά θα φέρει στις κοινωνίες και στους λαούς, γι΄ αυτό απαιτείται εγρήγορση και άμεση αντίδραση, κυρίως του κόσμου της εργασίας που θα πρέπει να είναι πρωτοπόρος στον αγώνα ενάντια στη φασιστική απειλή και στην οργανωμένη απόπειρα περιστολής ανθρώπινων και εργασιακών δικαιωμάτων.