Πηγή: Omnia TV

@ypopto_mousi

Η υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου δεν ξεχνιέται, και πως άλλωστε να ξεχαστεί αφού αποτελεί ένα μνημείο απανθρωπιάς και βαρβαρότητας. Οι κραυγές για απονομή δικαιοσύνης παραμένουν δυνατές αλλά μάλλον όχι τόσο δυνατές για να εισακουστούν.

Οι δύο κατηγορούμενοι για θανατηφόρα βλάβη είναι ελεύθεροι, με τον έναν από αυτούς να περιφέρεται μεταμφιεσμένος στο twitter ενώ η έρευνα υποτίθεται πως είναι σε εξέλιξη. Σαράντα εννιά ολόκληρες μέρες μετά το θάνατο του Ζακ δεν έχουμε νέα για τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, και πλήθος στοιχείων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας έχουν αρχικά καταδείξει πως κάποιοι πήγαν να στήσουν μια υπόθεση ληστείας αλλά, ευτυχώς, δεν τα κατάφεραν.

Μέσα στα διάφορα στοιχεία που έχουν προκύψει από την έρευνα μας είναι και το απολογητικό υπόμνημα του κατηγορημένου μεσίτη στο οποίο, μεταξύ άλλων, υποστηρίζει πως έσπασε το τζάμι της βιτρίνας του κοσμηματοπωλείου για να προστατέψει το θύμα. Στο απολογητικό υπόμνημα αυτό υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια που δίνει πολιτική χροιά στην υπόθεση. Η σφραγίδα του συνηγόρου.

 

Ο Αναπληρωτής Γραμματέας

Γεννημένος το 1980, με ιστορικές και νομικές σπουδές, μέλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ επί σειρά ετών και διορισμένος από το 2013 Αναπληρωτής Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης της Νέας Δημοκρατίας, ο Ορφέας Φίλος είναι μια από τις επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις οποίες η Βραδυνή έγραφε τον Φεβρουάριο του 2017 ότι αποτελούν «τη ραχοκοκκαλιά της κομματικής μηχανής».

Το βιογραφικό του Ορφέα Φίλου, συνηγόρου υπεράσπισης του μεσίτη, όπως έχει αναρτηθεί στο site της Νέας Δημοκρατίας (προσπέλαση 8/11/18)

Μαζί με τα παραπάνω λοιπόν, ο Ορφέας Φίλος υπογράφει και ως  συνήγορος υπεράσπισης στο απολογητικό υπόμνημα του κατηγορούμενου για θανατηφόρο βλάβη μεσίτη, στην υπόθεση Ζακ. Γεγονός που δεν θα είχε κανένα λόγο να τραβήξει την προσοχή μας αν αυτή του η ιδιότητα δεν συνέπιπτε με αυτήν του Αναπληρωτή Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό;

Αυτή η σύμπτωση ιδιοτήτων προκαλεί ερωτήματα. Όχι για την νομιμότητα της. Δεν μπορεί κανείς να απαγορεύσει στα στελέχη ενός κόμματος να ασκούν το επάγγελμά τους. Δεν μπορεί επίσης κανείς να πει σε έναν δικηγόρο ποιον πελάτη θα αναλάβει. Μπορεί όμως ένα σημαίνον στέλεχος κόμματος, ειδικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης με όλη τη βαρύτητα που φέρει η θέση της στο πολιτικό μας σύστημα, να παρασταθεί ως συνήγορος υπεράσπισης σε μια υπόθεση όπως αυτή για την οποία κατηγορείται ο εντολέας του;

Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη που θέλει να «καθαρίσει τα Εξάρχεια», να βάλει ένα τέλος στην «ανομία που κυριαρχεί στη χώρα» και να «ενώσει όλους του Έλληνες» συμφωνεί με αυτήν την επιλογή του Αναπληρωτή Γραμματέα του; Εκτός και αν δεν έχει ενημερωθεί για αυτήν. Κάτι που θα έκανε τα πράγματα ακόμα χειρότερα.

Η υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου «σέρνεται» με ευθύνη των αρχών αλλά και των δραστών. Οι εικόνες που έκαναν το γύρο τηλεοπτικών καναλιών και διαδικτύου έχουν εντυπωθεί ανεξίτηλα στο μυαλό πλήθους πολιτών που επανειλημμένα έχουν εκφράσει την ανάγκη για απονομή δικαιοσύνης και τιμωρία των δραστών. Όταν διατείνεσαι πως θες να ενώσεις και να κυβερνήσεις αυτούς τους πολίτες, είναι ηθικό να στέκεσαι απέναντί τους;

Η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Όχι, δεν είναι.