Πηγή: Info-war.gr

Οι Έλληνες είναι περισσότερο σοβινιστές από κάθε άλλο ευρωπαϊκό λαό σύμφωνα με νέα έρευνα του Pew Research Center, που έδειξε ότι 9 στους 10 Έλληνες θεωρούν πως ο πολιτισμός τους είναι ανώτερος των άλλων.

 

Συγκεκριμένα, το 89% των Ελλήνων δήλωσε ότι συμφωνεί απόλυτα ή πολύ με τη φράση «Ο λαός μας δεν είναι τέλειος, αλλά ο πολιτισμός μας είναι ανώτερος από άλλους».

Οι οχτώ περισσότερο σοβινιστικές χώρες ανήκουν στην Ανατολική Ευρώπη: Ελλάδα (89%), Γεωργία (85%), Αρμενία (84%), Ρωσία (69%), Βουλγαρία (69%), Βοσνία (68%), Ρουμανία (66%) και Σερβία (65%).

Πάντως, η διακύμανση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, όσον αφορά τις σοβινιστικές πεποιθήσεις είναι μεγάλη. Η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών σημειώνει ένα ποσοστό γύρω στο 40%.

Ποσοστό που συμφωνεί με τη φράση «Ο λαός μας δεν είναι τέλειος, αλλά ο πολιτισμός μας είναι ανώτερος από άλλους».

Η ομάδα του Pew Research Center διερεύνησε και τις απόψεις που σχετίζονται με την εθνική ταυτότητα και τη θρησκεία σε όλη την Ευρώπη.

Μεταξύ άλλων, η έρευνα έδειξε ότι στην Ελλάδα το 85% πιστεύει ότι, για να είσαι πραγματικά Έλληνας, πρέπει η οικογένειά σου να κατάγεται από τη χώρα.

Όσον αφορά τη θρησκεία, το 76% των Ελλήνων τη θεωρεί πολύ σημαντικό κομμάτι της εθνικής ταυτότητας, δηλαδή θεωρεί ότι για να είσαι πραγματικά Έλληνας είναι πολύ σημαντικό να είσαι χριστιανός ορθόδοξος. Μάλιστα, μόνο το 31% δηλώνει ότι θα δεχόταν ως μέλος της οικογένειάς του έναν μουσουλμάνο και το 35% έναν Εβραίο.

Ταυτόχρονα, το 66% δήλωσε ότι πιστεύει στο κακό μάτι και το 59% στη μοίρα.