Ακολουθεί απόσπασμα από το κεφάλαιο Δ του βιβλίου Ιστορίας της Α Γυμνασίου του 2453

Η Σούδα ήταν η Ναυαρχίδα του ΝΑΤΟ στα μεγαλεπήβολα σχέδια του. Τα αντιαμερικάνικα όμως πιστεύω μεγάλου κομματιού του ελληνικού λαού, καθυστερούσαν το πλάνο που είχε θεσπίσει ο Λευκός Οίκος. Για αυτόν το λόγο, αποφάσισε την προώθηση του πιο δημοφιλούς πολιτικού κόμματος που πουλούσε αντιαμερικάνικα ιδεώδη με σκοπό να το κάνει κυβέρνηση. Το κόμμα τότε θα ήταν αναγκασμένο να γλείφει την Αμερική και να της κάνει τα χατίρια με λιγότερη αντίδραση από τη μάζα. Έτσι το 2018,ο υπουργός άμυνας της κυβέρνησης ανακοίνωσε τη δημιουργία βάσεων του ΝΑΤΟ σε Κάρπαθο, Λάρισα, Βόλο και Αλεξανδρούπολη. Αφού μεσολάβησε μια περίοδο μικρής αδράνειας, οι ΗΠΑ έβαλαν τις βάσεις για την υλοποίηση του σχεδίου.

Η Τουρκία το 2019 ενέτεινε τις θαλάσσιες παρεμβάσεις της στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Η Ελλάδα δεν μπορούσε να σταματήσει τις κρουαζιέρες των τουρκικών φρεγατών. Το αποκορύφωμα ήταν το καλοκαίρι του 2019, όταν 10 τουρκικές φρεγάτες έκαναν δρομολόγια μέσα από τις Κυκλάδες. Αφορμή στάθηκε η εμφάνιση ενός γιγαντιαίου καλαμαριού, το οποίο ο τουρκικός στόλος ήθελε να το αλιεύσει. Αυτό το εκμεταλλεύτηκε ο αμερικάνικος στόλος που είχε εγκατασταθεί στο λιμάνι του Βόλου. Με αστραπιαίες κινήσεις, 50 αμερικάνικα πλοία κινήθηκαν προς το Αιγαίο και πρόλαβαν να ψαρέψουν το γιγαντιαίο καλαμάρι, βάρους 2 τόνων. Στην συνέχεια άρχισαν να βομβαρδίζουν τα τουρκικά πλοία και αυτά τράπηκαν σε φυγή. Από τους βομβαρδισμούς βυθίστηκαν δύο ελληνικές βραχονησίδες. Τα τουρκικά πλοία επέστρεψαν στην Μικρά Ασία και τα Νατοϊκά αγκυροβόλησαν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Οι Έλληνες πανηγύριζαν τη μεγάλη νίκη στη Ναυμαχία των Κυκλάδων. Ο υπουργός άμυνας ευχαρίστησε τους αμερικάνους και τους είπε ότι τους χρωστάει χάρη. Ο πλανητάρχης τότε επικοινώνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό και του είπε ότι δεν θέλει καμία χάρη. Απλά για την ασφάλεια της Ελλάδος τα νησιά που δέχτηκαν τον αμερικάνικο στόλο και κάποια ακόμα, πρέπει να γίνουν Νατοϊκές βάσεις. Ο πρωθυπουργός δέχτηκε και έτσι ακόμα 30 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου υποδέχτηκαν το ΝΑΤΟ.

Το πιο κομβικό σημείο της ιστορίας όμως ήταν η ένταση για το Μακεδονικό που κορυφώθηκε κοντά στα μέσα του 21ου αιώνα. Αν και όλες οι κυβερνήσεις έκαναν το χατίρι του ΝΑΤΟ και αναγνώριζαν το κράτος της Βόρειας Μακεδονίας, το πλήθος του ελληνικού λαού είχε εξαγριωθεί. Μετά την αλλαγή του συντάγματος της γειτονικής χώρας, τα πνεύματα οξύνθηκαν και η χώρα απειλούνταν με πραξικόπημα. Η κυβέρνηση μην έχοντας τι άλλο να κάνει απευθύνθηκε στο ΝΑΤΟ για βοήθεια. Τότε αυτό, μαζί με τον στρατό που είχε εγκατασταθεί στην Αλεξανδρούπολη, έκανε επέλαση στην ΠΓΔΜ. Βρέθηκε έξω από το προεδρικό μέγαρο των Σκοπίων και χωρίς εκβιασμούς και απειλές ανέφερε στον Σκοπιανό πρόεδρο ότι είναι αναγκασμένος να υπακούσει στους εταίρους τους. Η ελληνική κυβέρνηση αναθάρρησε και ζήτησε από τον αμερικάνο πρόεδρο να πάψει να υπάρχει το κράτος της Βόρειας Μακεδονίας. Για να σταθεί όμως νομικά έπρεπε να δημιουργηθεί ένα νέο κρατίδιο. Έτσι με την σύμφωνη γνώμη Ελλάδος, ΠΓΔΜ και ΗΠΑ οριοθετήθηκε γεωγραφικά η 51η πολιτεία των ΗΠΑ που ονομάστηκε Τζατζίκι.

Οι Αμερικάνοι είχαν ως σκοπό αρχικά η πολιτεία Τζατζίκι να περιλαμβάνει το σύνολο των νησιών του Αιγαίου. Η Παναγιά της Τήνου όμως προστάτεψε το νησί και έτσι αυτό παρέμεινε στην Ελλάδα μαζί με κάποια ακόμα νησιά στα δυτικά του. Δεν συνέβη όμως το ίδιο με την Παναγιά την Εκατονταπυλιανή της Πάρου. Επίσης η νέα πολιτεία περιείχε το σύνολο της Θεσσαλίας, τη Θράκη και κομμάτι της Μακεδονίας. Την Πελοπόννησο δεν την ήθελε κανένας και έτσι για να βρεθεί λύση μοιράστηκε στα δύο. Η μεγάλη νίκη των Ελλήνων ήταν όσον αφορά στο Μακεδονικό. Το τέως κράτος της Βόρειας Μακεδονίας, έγινε κομητεία της νέας πολιτείας και ονομάστηκε Βόρεια Ελλάδα. Τώρα πλέον και με τη βούλα η Μακεδονία για όλον τον πλανήτη ήταν μία και ήταν Ελληνική.

Η Ελλάδα θωρακίστηκε αμυντικά. Οι τουρκικές παραβιάσεις εξαλείφθηκαν μιας και μεσολαβούσε πλέον η ΗΠΑ γεωγραφικά. Για τη πλήρη ασφάλεια της Ελλάδας, το ΝΑΤΟ συμβούλεψε να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες σε όπλα για να μην της επιτεθεί η Τζατζίκι. Τα όπλα τα αγόρασε από την ίδια την πολιτεία. Ακόμα η ΗΠΑ έφτιαξε τείχος στα σύνορα της με την Ελλάδα, ίδιο με αυτό του Μεξικού. Αφορμή στάθηκε η απόπειρα πολλών κατοίκων της Λειβαδιάς να περάσουν τα σύνορα και να μεταβούν στην Καρδίτσα. Έτσι μετά από 80 περίπου χρόνια από την ένταξη της χώρας στοΝΑΤΟ, η Ελλάδα εξαργύρωσε την συμμετοχή της στην συμμαχία.

Παναγιώτης Φραγκούλης