ypopto_mousi

Πηγή: Omnia TV

Εννιά ημέρες έχουν περάσει από το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου, οπότε ο Ζακ Κωστόπουλος αφήνει την τελευταία του πνοή στον πεζόδρομο της Γλάδστωνος στο κέντρο της Αθήνας.

Η είδηση του θανάτου του, αρχικά εμφανίζεται από το Πρώτο Θέμα ως «Νεκρός άντρας που αποπειράθηκε να ληστέψει κοσμηματοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας», ενώ απεικονίζεται από τον ΣΚΑΪ με ένα μπουκάλι μπύρα και λεζάντα «Περιστασιακός χρήστης ο 33χρονος δράστης».

Όμως, σταδιακά, προκύπτουν στοιχεία που ανατρέπουν το παραπάνω αφήγημα και όσα διέρρεαν «αστυνομικές πηγές» τις πρώτες ώρες και, σε συνδυασμό με την δημοσιοποίηση της ταυτότητας του «δράστη», το ενδιαφέρον απογειώνεται και τα ερωτήματα για το τι έχει συμβεί πραγματικά, πολλαπλασιάζονται.

Την ώρα που γράφεται αυτό το άρθρο βρισκόμαστε σε μια αλλόκοτη για μια δυτική δημοκρατία και δικαιοσύνη κατάσταση. Οι αστυνομικές αρχές, σύμφωνα με τη δικηγόρο της οικογένειας Κωστόπουλου, Άννυ Παπαρούσσου, αρνούνται να εκτελέσουν τις παραγγελίες του ανακριτή για αναζήτηση μαρτύρων, βιντεοληπτικού υλικού από γύρω καταστήματα και στοιχείων που θα μπορούσαν να ρίξουν φως στην υπόθεση.

Παράλληλα, αναπάντητες μένουν ακόμα οι ερωτήσεις σχετικά με το πώς ξεκίνησε το περιστατικό, πώς και γιατί διανεμήθηκαν και μονταρίστηκαν τα βίντεο που το κατέγραψαν, πόσα ακόμα βίντεο υπάρχουν, πόσοι μάρτυρες ήταν στο σημείο, γιατί υπήρξε τέτοιος «ζήλος» από τους αστυνομικούς, υπάρχει έκθεση έρευνας του καταστήματος και του σημείου;

Εξασφαλίσαμε συνέντευξη από αυτόπτη μάρτυρα ο οποίος είδε τα γεγονότα από παρακείμενο μπαλκόνι, και τη συνδυάσαμε με στοιχεία και εικόνες που συλλέξαμε από το σημείο, φωτογραφικά πρακτορεία και το διαδίκτυο.

«Βλέπω δύο τύπους να κλωτσάνε τη τζαμαρία και σπάνε και να πετάνε αντικείμενα.»

Ήμασταν εδώ, μετά τις 2 το μεσημέρι την προηγούμενη Παρασκευή, δε θυμάμαι ακριβώς τί ώρα, αρχίζω να ακούω φασαρία από κάτω και, κυρίως, τζάμια να σπάνε. Βγαίνω λίγο έξω και βλέπω πάρα πολύ κόσμο μαζεμένο και δύο που είναι μπροστά να πετάνε αντικείμενα και να σπάνε τη τζαμαρία. Δε θυμόμουνα καν τι μαγαζί είναι απέναντι. Και, αν δεις, δεν φαίνεται πολύ καλά, δε βλέπεις καθόλου το εσωτερικό. Οπότε, βλέπω δύο τύπους να κλωτσάνε τη τζαμαρία και σπάνε και να πετάνε αντικείμενα.

EUROKINISSI

Αυτή η δήλωση έρχεται σε ευθεία αντίθεση με όσα κατέθεσε ο καταστηματάρχης σχετικά με το ποιος έσπασε την εξωτερική τζαμαρία και επιβεβαιώνει άλλους μάρτυρες που έχουν καταθέσει σχετικά. Η παραπάνω εικόνα έρχεται να τεκμηριώσει τη δήλωση αυτή καθώς φαίνεται καθαρά ένα τασάκι, αντικείμενο που δεν έχει κανέναν λόγο να υπάρχει στην προθήκη ενός τέτοιου καταστήματος.

«Κρατούσε το λαιμό του»

Ξαναβγαίνω έξω και βλέπω τον Ζακ ξαπλωμένο μπροστά στο μαγαζί, γύρω του είχε κόσμο, καμμιά δεκαριά άτομα, δεν ήταν αστυνομία ακόμα εκεί πέρα, και ήταν αιμόφυρτος, έχανε αίμα δηλαδή. Κρατούσε το λαιμό του, φαινόταν να έχει σπασμούς, χωρίς να είμαι σίγουρος γι’ αυτό, λόγω της απόστασης. Και, εκείνη την ώρα δεν τον χτυπούσαν. Ήταν απλά ξαπλωμένος, ημιαναίσθητος ας πούμε.

Εν αναμονή της ιατροδικαστικής έκθεσης, που υποτίθεται πως θα ήταν έτοιμη από την προηγούμενη Δευτέρα 24/9 και ακόμα μέχρι τώρα δεν έχει συμπεριληφθεί στη δικογραφία, άλλος ένας μάρτυρας προστίθεται σε όσους μιλάνε για τραύμα και αιμορραγία από τον λαιμό.

Ο άνδρας του ΕΚΑΒ στο σημείο από την αρχή;

Μετά από δύο-τρία λεπτά ήρθανε οι ΔΙΑΣ, δύο μηχανές, πλησίασαν τον Ζακ, απομακρύνθηκε λίγο ο κόσμος κι εκείνη τη στιγμή ήρθε κι ο ΕΚΑΒίτης. Οι ΕΚΑΒίτες γενικά, οι μηχανές τους σταματάνε εδώ και περιμένουν να έχουν κλήση. Οπότε μάλλον ήταν εδώ, δική μου υπόθεση αυτή, για νά ‘ρθει τόσο γρήγορα. Σκύβει ο ΕΚΑΒίτης, του δίνει τις πρώτες βοήθειες, αρχίζει να τον δένει κι εκείνη τη στιγμή, με δυσκολία, σηκώνεται κι αρχίζει να τρέχει.

Εδώ ο μάρτυρας μάς λέει πως υπάρχει πιθανότητα ο άνδρας του ΕΚΑΒ να βρίσκεται στο σημείο από την αρχή του περιστατικού, διότι ο ίδιος ως περίοικος γνωρίζει πως γενικά στο εν λόγω σημείο το ΕΚΑΒ έχει πλήρωμα για άμεση επέμβαση. Ο εν λόγω άνδρας του ΕΚΑΒ ακόμα δεν έχει προσέλθει να καταθέσει αλλά ούτε έχει κληθεί.

«Του βγάζουν το παπούτσι, για κάποιον λόγο»

Ήδη είχαν έρθει κι άλλοι αστυνομικοί με μηχανές, οπότε πέφτουν πάνω του και γίνεται αυτό που είδες και στο βίντεο. Εγώ από δω έβλεπα να είναι πάνω του 5-6 άτομα, δεν μπορούσα να διακρίνω αν τον χτυπάνε, καταλαβαίνεις ότι ο όγκος είναι ακριβώς πάνω στο σώμα του ανθρώπου, του βάζουν τα χέρια από πίσω, τα δένουν μ’ ένα wrap, και του βγάζουν το παπούτσι, για κάποιο λόγο.

Όπως φαίνεται και από το βίντεο που δημοσίευσε η ΕΦ.ΣΥΝ., άνδρας της ΔΙΑΣ ή της Ζ (ακούγεται από άλλον αστυνομικό να μεταβιβάζει πως και οι δύο ενεργούν), κρατάει το πόδι του Ζακ από το παπούτσι, ενώ πραγματικά δεν υπάρχει κανένας λόγος να το κάνει καθώς πια ο ίδιος δεν αντιδρά. Στο ασθενοφόρο διακρίνεται να μπαίνει χωρίς το παπούτσι.

 

Το παπούτσι αυτό το βλέπουμε μετά να φιγουράρει σε διάφορες φωτογραφίες, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που το έχουμε δει σε περιπτώσεις επιθέσεων δυνάμεων της αστυνομίας σε διαδηλωτές, οι οποίες στις αίθουσες των δικαστηρίων πολλές φορές βαφτίζονται «συγκρούσεις» προκειμένου να δικαιολογηθεί η υπέρμετρη χρήση βίας από την αστυνομία.

«Το ασθενοφόρο ήρθε χωρίς φάρους και σειρήνες»

Πλησιάζει ξανά ο ΕΚΑΒίτης, σκύβει, μάλλον του παίρνει σφυγμό, απομακρύνεται, χωρίς να κάνει τίποτ’ άλλο και φωνάζει – είτε ο ίδιος ή κάποιος άλλος – ότι «έρχεται το ασθενοφόρο». Το ασθενοφόρο ήρθε μετά από πολύ λίγα λεπτά, πέντε λεπτά ας πούμε, χωρίς φάρους, χωρίς σειρήνες, τίποτα, κάτι το οποίο εμένα με κάνει να πιστεύω ότι ήταν ήδη νεκρός. Από τη στιγμή που έρχεται ένα ασθενοφόρο χωρίς σειρήνες και φάρους, σημαίνει ότι δεν είναι επείγον το περιστατικό. Θεωρώ ότι μάλλον ήταν ήδη νεκρός. Και αυτό το λέγανε και διάφοροι άλλοι περίοικοι.

Το ασθενοφόρο έρχεται χωρίς τα προβλεπόμενα για επείγον περιστατικό. Ο μάρτυρας θεωρεί για αυτόν τον λόγο ότι ο Ζακ «ήταν μάλλον νεκρός», ενώ στη δικογραφία δεν έχουν συμπεριληφθεί διαβιβάσεις των αστυνομικών και του ΕΚΑΒ ώστε να επιβεβαιωθεί τι σήμα δόθηκε. Αυτές οι διαβιβάσεις έχουν ζητηθεί από τον ανακριτή αλλά, σύμφωνα με τη δικηγόρο της οικογένειας Κωστόπουλου, η αστυνομία δεν δείχνει να ενδιαφέρεται να τις αναζητήσει.

Από το βίντεο της ΕΦ.ΣΥΝ. διακρίνουμε πως όχι ένας αλλά 2 άνδρες του ΕΚΑΒ παραμένουν στο σημείο και είναι μπροστά στα όσα κάνουν οι αστυνομικοί. Ένας στα αριστερά της εικόνας, με το προβλεπόμενο κίτρινο κράνος και ένας δεξιά, ο οποίος μάλλον είναι αυτός που, όπως ισχυρίζεται ο μάρτυρας, έχει πάρει το σφυγμό του Ζακ, καθώς ξεχωρίζουν τα μπλε γάντια. Ούτε ο δεύτερος άνδρας του ΕΚΑΒ έχει προσέλθει ή αναζητηθεί για να καταθέσει.

«Πήγαινε εκεί και περίμενέ με»

Εκείνη την ώρα, αφού τον έχουν ακινητοποιήσει, είναι κάτω, δεμένος πισθάγκωνα, ένας αστυνομικός γυρίζει και λέει σ’ έναν τύπο που τραβούσε με κάμερα, μεγάλη, όχι κινητό, «σταμάτα να τραβάς», «έχεις γαμηθεί να τραβάς», κάπως έτσι, «πήγαινε εκεί και περίμενέ με». Αυτή την εξέλιξη εγώ μετά δεν την παρακολούθησα. Δεν μπόρεσα. Δεν ξέρω τί έγινε μ’ αυτό το υλικό, αν είναι το βίντεο που έχει κυκλοφορήσει, δεν το ξέρω.

Είναι δεδομένο πως σε μια τέτοια σκηνή η αστυνομία θέλει να απομακρύνει τις κάμερες αλλά γιατί να ζητήσει ο αστυνομικός από τον εικονολήπτη, ο οποίος κράταγε μεγάλη κάμερα, να τον περιμένει;

Ερευνώντας τα βίντεο που κυκλοφόρησαν μετά, διαπιστώνουμε πως το κανάλι που έχει πλάνα από την χειροπέδηση είναι το Star.  Στο βίντεο της ΕΦ.ΣΥΝ. φαίνεται εικονολήπτης με επαγγελματική κάμερα να φεύγει από το σημείο της χειροπέδησης. Οπότε ο εικονολήπτης πιθανόν να προέρχεται από τον εν λόγω κανάλι.

Μέχρι την ώρα που γράφεται αυτό το άρθρο δεν έχει αναζητηθεί το εν λόγω υλικό, δεν ξέρουμε τι άλλο υλικό έχει ο σταθμός στη διάθεσή του, ενώ ο εικονολήπτης δεν έχει προσέλθει για κατάθεση ούτε έχει κληθεί.

Πολλοί μάρτυρες, κάμερες, και αντί για έρευνα, γάντια και σκούπες

Είχαν βγάλει πολλοί τα κινητά τους. […] Σίγουρα από τα γύρω μαγαζιά έχουν δει το σκηνικό από την αρχή. Κι αυτό φαίνεται, σιγά σιγά, από τις μαρτυρίες που βγαίνουν. Ήταν 50 με 100 άτομα κάτω, σίγουρα. Κι είχανε βγει απ’ όλα τα μπαλκόνια. Πρέπει να ήταν γύρω στις 16:00 όταν κατέβηκα, δεν είχε αστυνομία. Γενικά επικρατούσε ένα μούδιασμα, μια παγωμάρα. Είχαν μαζευτεί τα γυαλιά και γενικά επικρατούσε μια βουβαμάρα. Ήταν κατεβασμένα τα ρολά. Δεν διαπίστωσα κάποια έρευνα από αστυνομικούς. Εμάς δεν μας ρώτησαν. Δεν ξέρω αν ρώτησαν στα μαγαζιά δίπλα, δεν νομίζω.

Ο αυτόπτης κάνει λόγο για δεκάδες μαρτύρων στο σημείο, για κινητά και κόσμο να παρακολουθεί από τα μπαλκόνια. Δεν διαπίστωσε έρευνα από την αστυνομία όσο ήταν εκεί και προσθέτει πως στις 16:00, που κατεβαίνει στο σημείο από το κτίριο στο οποίο βρισκόταν, τα τζάμια είναι μαζεμένα και τα ρολά του καταστήματος κατεβασμένα.

Αναφερόμενος στα γύρω καταστήματα εκτιμά ότι μαγαζάτορες και υπάλληλοι έχουν δει το περιστατικό από την αρχή. Σε έρευνά μας στο σημείο διαπιστώσαμε πως επιπλέον των εκτιμήσεων του μάρτυρα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το περιστατικό να έχει καταγραφεί και από κάμερα παρακείμενου καταστήματος, καθώς αυτή είναι ψηλά και πιθανόν να έχει μεγάλη γωνία λήψης προς το σημείο. Το εν λόγω υλικό δεν έχει αναζητηθεί.

omniatv

Σε πλήθος εικόνων, όπως αυτή στην οποία απεικονίζεται ο κοσμηματοπώλης να σκουπίζει, βλέπουμε πως στο κατάστημα υπάρχει άφθονο υλικό (γυαλιά, κηλίδες αίματος, πυροσβεστήρας, αντικείμενα της βιτρίνας) ικανό να απασχολήσει τη σήμανση για ώρες, αν όχι για ημέρες.

Εντοπίσαμε όμως και μια εικόνα που ενισχύει την υπόθεση που κάνει λόγο για τη μη ύπαρξη έρευνας από τη σήμανση. Καρέ από ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, την ίδια μέρα, έξω από το κατάστημα, επιβεβαιώνει πως το σημείο καθαρίστηκε άμεσα. Στα συγκεκριμένα καρέ μπορούμε να διακρίνουμε καθαρά στο βάθος του καταστήματος μια κυρία που εκείνη τη στιγμή φοράει γάντια, και στέκεται δίπλα σε αντικείμενο που φαίνεται να είναι κοντάρι σκούπας ή σφουγγαρίστρας.

Λίγες ώρες μετά το θάνατο του Ζακ το καθάρισμα ξεκινούσε, χωρίς κανείς να έχει επιληφθεί της σκηνής του εγκλήματος.

Εννιά ημέρες μετά το θάνατο του Ζακ, το καθάρισμα συνεχίζεται.

Η συνέντευξη υπάρχει μαγνητοφωνημένη. Δεν αποκαλύπτουμε τα  στοιχεία του μάρτυρα, ο οποίος έχει ήδη καταθέσει, για προστασία τόσο δική του όσο και της ανακριτικής διαδικασίας.