Πηγή: Katiousa.gr

Στην αρχαιότητα απαγορευόταν στις γυναίκες να παρακολουθούν αθλητικούς αγώνες και φυσικά να συμμετέχουν σε αυτούς.

Σήμερα οι γυναίκες μπορούν να πάνε στο γήπεδο, αρκεί να μην κάθονται στις μπροστινές σειρές εφόσον μιλάμε για το πέταλο των Λατσιάλι. Αν μην το άλλο η πρόοδος είναι σαφής.

Οι τιφόζι της ρωμαϊκής ομάδας που είναι γνωστοί και σεσημασμένοι για το φλερτ τους μεν το φασισμό και τους νοσταλγούς του Μουσολίνι, εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία λένε ανοιχτά πως δεν επιτρέπουν την παρουσία γυναικών στο πέταλό τους στις μπροστά σειρές της Curva Nord που για αυτούς είναι ενα ιερό μέρος με άγραφους νόμους που πρέπει να γίνονται σεβαστοί -ενώ προφανώς τα άτιμα και ιερόσυλα γύναια τους παραβιάζουν κατάφωρα. Όποιος βλέπει το γήπεδο ως εναλλακτική μιας ρομαντικής βόλτας, μπορούν να πάνε σε άλλες θύρες ρου Ολίμπικο, γιατί “δημοκρατία” έχουμε και το δικαίωμα επιλογής είναι πάνω από όλα. Όσο για τις κοπέλες που θέλουν παρόλα αυτά να δουν το ματς από το πέταλο των τιφόζι, είναι ευπρόσδεκτες αλλά μόνο στις πίσω σειρές για να μη χαλάνε τη βιτρίνα. Μετά τον ντόρο που προκλήθηκε αναμένεται η εισαγγελική παρέμβαση που θα ερευνήσει το θέμα, ενώ η Λάτσιο απειλείται ακόμα και με τιμωρία.

Οι φασίστες είναι γνωστοί για το πώς βλέπουν τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, αλλα είναι απλώς η μία όψη του νομίσματος. Όλα αυτά έρχονται λίγες μέρες μετά την οδηγία της ΦΙΦΑ προς τα κανάλια που καλύπτουν τις διοργανώσεις της να μην προβάλλουν κοντινά πλάνα ωραίων γυναικών.

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο. Η γυναίκα μπορεί να πηγαίνει στο γήπεδο ως ωραίο αντικείμενο, σαν τρόπαιο για τους νικητές άνδρες ή σα μαζορέτα και να απασχολεί τα ρεπορτάζ με τις “ωραίες παρουσίες” στις κερκίδες. Ακόμα κι αυτή η συμπληρωματική διακοσμητική θέση της όμως δεν είναι δεδομένη και πρέπει να παλέψει για αυτήν. Μην ξεχάσουμε πάντως να σοκαριστούμε την επόμενη φορά που θα ακούσουμε κάποια είδηση για τα δικαιώματα της γυναίκας σε κάποια μουσουλμανική χώρα.