Η Ελλάδα στις 20 Αυγούστου ολοκληρώνει το τελευταίο «πρόγραμμα στήριξης», αυτό που αποκαλούμε στα χρόνια της κρίσης «Μνημόνιο». Οι νεκροί της πυρκαγιάς στο Μάτι δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για πανηγυρισμούς, αλλά είναι φανερό ότι η πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να δημιουργήσει ένα κλίμα ευφορίας γύρω από αυτό το γεγονός. Αν και οι τόνοι έχουν πέσει, και η «Καθαρή έξοδος» δεν είναι ένα σύνθημα που ακούγεται πια πολύ εύκολα, η κυβερνητική ρητορική θέλει να δημιουργεί την εικόνα ενός σαφούς περάσματος σε μια άλλη, μεταμνημονιακή, πραγματικότητα.

 parth

Το ThePressProject δημοσιεύει από σήμερα και για τις επόμενες εβδομάδες ένα μεγάλο αφιέρωμα στην «έξοδο από τα μνημόνια» με άρθρα διακεκριμένων οικονομολόγων και ακαδημαϊκών για την μνημονιακή 8ετία που πέρασε αλλά και τις… κρυφομνημονιακές δεκαετίες που έρχονται. Όπως τονίζει το TPP στο εισαγωγικό του κείμενο:

Απευθυνθήκαμε σε ανθρώπους που παρακολουθούν την κρίση στην Ελλάδα και έχουν γράψει γι’ αυτή, όχι όμως από δημοσιογραφική οπτική μόνο. Ζητήσαμε τη γνώμη διακεκριμένων επιστημόνων από διαφορετικά πεδία, με σκοπό να κάνουμε μια συζήτηση που να θέτει συνολικότερα το ζήτημα του τι υπήρξε για την Ελλάδα η κρίση τα τελευταία 8 χρόνια. Ποια είναι τα διδάγματα που μπορούμε να αντλήσουμε και ποια είναι τα λάθη που κάναμε στα χρόνια που πέρασαν, ιδίως υπό το φως της συντριπτικής ήττας του αντιμνημονιακού μετώπου στην παρούσα φάση.

Ένα νήμα που διατρέχει τα κείμενα που συγκεντρώνονται εδώ είναι ο προβληματισμός για το πώς μιλάμε για την κρίση. Ποια είναι τα τυφλά σημεία του σχετικού δημόσιου διαλόγου, τι σκεφτόμαστε, με ποια εργαλεία, με ποιες προεκτάσεις.

Το αφιέρωμα είναι δίγλωσσο και θα εξακολουθήσει να εμπλουτίζεται και τις επόμενες εβδομάδες.

Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε το αφιέρωμα.