ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ

Κι έτσι, αντί για διευκόλυνση που θα συμβάλλει στο ξεπέρασμα διάφορων καθημερινών εμποδίων, οι τρισδιάστατες εκτυπώσεις να σημάνουν περισσότερους θανάτους. Κι αυτό δεν είναι σχήμα λόγου…

Η προοπτική μιας νέας ώθησης στην οπλοφορία και τiς μαζικές εκτελέσεις στις ΗΠΑ έγινε ορατή με αφορμή τη συζητούμενη άδεια αναρτήσεων σχεδίων όπλων που θα μπορεί να κατεβάζει όποιος έχει τρισδιάστατο εκτυπωτή και με τη βοήθειά τους να εκτυπώνει σπίτι του ένα αυτόματο όπλο ικανό να σπείρει το θάνατο! Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να ξεπεραστούν ακόμη και τα τυπικά εμπόδια που θέτουν στην οπλοκατοχή τα όρια ηλικίας ή η υποχρέωση του επίδοξου αγοραστή όπλου να αποδείξει την ψυχική του υγεία. Προϋποθέσεις ωστόσο, που προσπερνιούνται με τον πιο εύκολο τρόπο όπως δείχνουν οι αλλεπάλληλες εν ψυχρώ εκτελέσεις μαθητών σε σχολεία, ακόμη και σε συναυλιακούς χώρους τον τελευταίο χρόνο.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, όταν το 2013 η οργάνωση Defense Distributed, με έδρα το Τέξας αναρτά για λίγες ώρες στην ιστοσελίδα της οδηγίες που επιτρέπουν στον κάθε κάτοχο τρισδιάστατου εκτυπωτή να εκτυπώσει όπλο.

Ας κάνουμε επίσης τις αναγκαίες συστάσεις: Η Defense Distributed δεν είναι μια οργάνωση κακοποιών που συγκεντρώνει το οργανωμένο έγκλημα της βαθιάς Αμερικής. Εκφράζει μεν τη βαθιά Αμερική αλλά με έναν εντελώς ιδεολογικό  τρόπο, όταν υπεραμύνεται και προωθεί το δικαίωμα στην οπλοφορία ταυτίζοντας το μάλιστα με τις αξίες της ατομικής ελευθερίας. Εν προκειμένω το δικαίωμα της οικιακής παραγωγής όπλων συνοδεύτηκε κι από μια ακόμη αρχή της ελευθερίας λόγου στο ίντερνετ! Για καλή μας τύχη, κι αυτό επειδή ο Ομπάμα κατοικούσε τότε στον Λευκό Οίκο, οι αμερικανικές αρχές επέβαλαν το κατέβασμα των οδηγιών παραγωγής όπλων. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εξωτερικών απ’ όπου εκπορεύτηκε κι η εντολή, επικαλέστηκε μια διεθνή σύμβαση που έχει υπογράψει (λύνοντας μας έτσι την απορία γιατί μονίμως οι αμερικανικές κυβερνήσεις ακόμη κι αν υπογράψουν δεν επικυρώνουν διεθνείς συμβάσεις) σχετικά με το διεθνές εμπόριο όπλων, που θέτει κάποιους περιορισμούς στην κυκλοφορία τους. Δια της πλαγίας έστω οδού, ώστε να αποφευχθούν τα πολυδαίδαλα λόμπι των οργανώσεων προαγωγής της οπλοκατοχής που λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία με τις εταιρείες παραγωγής όπλων, ο στόχος για ορισμένα χρόνια επετεύχθη.

Σημαντικά στον ίδιο στόχο συνέβαλε κι άλλο ένα νομικό τρικ που ενεργοποίησε η αμερικανική κυβέρνηση το ίδιο έτος για να μην επιτρέψει την οικιακή παραγωγή θανατηφόρων όπλων: Η παράταση για μια δεκαετία νόμου που έληγε το 2013 και προέβλεπε ως προϋπόθεση της παραγωγής όπλων τη δυνατότητά τους να είναι εντοπίσιμα από ανιχνευτές μετάλλων. Πολυμήχανο το αντίπαλο στρατόπεδο τότε πρόσθεσε ένα μεταλλικό μέρος στα τρισδιάστατα όπλα, το οποίο όμως δεν ήταν απαραίτητο για να λειτουργήσει. Κάλλιστα δηλαδή μπορούσε να αφαιρεθεί και το όπλο να περάσει χωρίς να χτυπήσει κανένας συναγερμός από τους χιλιάδες ανιχνευτές μετάλλων που βρίσκονται στα αεροδρόμια, τις εισόδους δικαστικών, κυβερνητικών, αστυνομικών μεγάρων και άλλων δημοσίων κτιρίων.

Εδώ ωστόσο χρειάζεται να γίνει μια ακόμη σύσταση: των τρισδιάστατων εκτυπωτών. Πρόκειται για μια εκπληκτική καινοτομία, καθώς μια μικρή συσκευή που η αξία της ξεκινάει από 300 ευρώ και στηρίζεται στην σταδιακή έκχυση υλικού κατά στρώματα μπορεί να κατασκευάσει τα πάντα: από διακοσμητικά σπιτιού επώνυμων σχεδιαστών που στην αγορά μπορεί να στοιχίζουν πολλές χιλιάδες ευρώ, μέχρι ανταλλακτικά μηχανών και αυτοκινήτων, ακόμη και ολόκληρα σπίτια για τα οποία απαιτούνται φυσικά πολύ μεγαλύτεροι εκτυπωτές. Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές κατήργησαν τις αποστάσεις καθώς πλέον δεν είναι απαραίτητη η παραγγελία και αποστολή εξαρτημάτων από την μια άκρη του κόσμου στην άλλη. Αρκεί να υπάρχουν ή να μπορούν να βρεθούν τα σχέδια για την κοπή του. Και πλέον στο διαδίκτυο κυκλοφορούν δεκάδες χιλιάδες από τέτοια σχέδια, που μάλιστα όσο εξελίσσεται η τεχνολογία των 3D εκτυπωτών και των διαθέσιμων υλικών προς έκχυση τόσο τα αντίγραφα θυμίζουν πλήρως το πρωτότυπο. Αυτό ακριβώς επιχείρησε να κάνει κι η οργάνωση Defense Distributed, ξαφνιάζοντας όσους περιμέναμε τα πρώτα θύματα να είναι κατοχυρωμένες πατέντες και πνευματικά δικαιώματα επί βιομηχανικού σχεδιασμού.

Οι έλεγχοι μάλιστα που πραγματοποίησαν στο όπλο, που κατ’ ευφημισμό πιθανότατα ονομάστηκε Liberator, απέδειξαν ότι μπορεί να μην κάνει για να καταλάβεις το Ιράκ και τη Βενεζουέλα όπως σχεδίαζε ο Τραμπ, αλλά και το στόχο του βρίσκει και αντέχει να ρίξει αρκετές σφαίρες πριν παραμορφωθεί από τη θερμοκρασία και την ωστική δύναμη της εκπυρσοκρότησης. Αποτελεί επομένως ένα κανονικό όπλο κι όχι ρεπλίκα ή μέσο εκφοβισμού ή ένα ακόμη παιχνίδι για όσους λιώνουν αφιερώνοντας τις ώρες τους στους υπολογιστές και σε όσες ανακαλύψεις προστίθενται σχεδόν καθημερινά. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο κι η αμερικανική δικαιοσύνη μπλόκαρε για μια ακόμη φορά, αλλά μόνο προσωρινά την ανάρτηση των σχετικών σχεδίων στο διαδίκτυο. Αυτό ωστόσο δεν εμποδίζει την κυκλοφορία τους μεταξύ ιδιωτών κι όχι ως προς το παρών σε δημόσια θέα. Μια ωμή πραγματικότητα που αποδεικνύει την ευκολία με την οποία κάθε ανθρώπινη επινόηση που υπόσχεται την απελευθέρωση του ανθρώπου από τα δεινά της στέρησης μπορεί να μετατραπεί στο αντίθετό της: να εξελίσσεται σε μια νέα πηγή καταδυνάστευσης. Κι εν προκειμένω σε εργαλείο νέων μαζικών δολοφονιών μαθητών κι άλλων αθώων ανθρώπων.

Πηγή: Νέα Σελίδα