Πηγή: ΕΦΣΥΝ

«Δεν θα γίνουμε τα μπαλώματα στο καλοραμμένο κοστούμι του καπιταλισμού που ξεθωριάζει και φθείρεται και στην προσπάθειά του να αφομοιώσει καθετί ριζοσπαστικό και δημιουργικό αφήνει πίσω του κοινωνική, οικονομική, περιβαλλοντική καταστροφή και θύματα. Θα σταθούμε απέναντί του -έτοιμοι- με πολεμοφόδια τις ζωές, τις δομές, τα προτάγματά μας και θα τον αντιμετωπίσουμε».

ΓΙΑ ΚΑΛΟ

Με αυτήν την εισαγωγή προαναγγέλλεται το 1ο Ανοιχτό Φεστιβάλ Συνεργατισμού – CO OPEN Air Festival το τριήμερο 12 ώς 14 Οκτωβρίου στο κατειλημμένο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ. Η φορτισμένη αυτή ανακοίνωση γράφτηκε πολύ πριν από την εκατόμβη νεκρών από τις πυρκαγιές στην Αττική αλλά μοιάζει σαν να γράφτηκε μόλις χθες.

Οι εργάτες και εργάτριες της ΒΙΟΜΕ, του εργοστασίου που εγκαταλείφθηκε από τους ιδιοκτήτες του και από το 2013 λειτουργεί υπό εργατικό έλεγχο, δεν έχουν καμία διάθεση να γίνουν το «αλληλέγγυο» άλλοθι άλλης μιας νεοφιλελεύθερης διαχείρισης, που ποντάρει σε αριστερή φρασεολογία.

Εξάλλου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις του σημερινού πρωθυπουργού, δεν έκανε τίποτα για να θωρακίσει τη συνεταιριστική λειτουργία του εργοστασίου.

Οχι με «παραχωρήσεις» αλλά εφαρμόζοντας αυτό που στα χαρτιά υποστήριζε, ότι τα χρεοκοπημένα εργοστάσια θα μπορούν να περάσουν στα χέρια των εργαζομένων τους, έναντι των ποσών που τους οφείλονται.

Στην πρώτη γραμμή

Η ΒΙΟΜΕ εδώ και έξι χρόνια εξακολουθεί να παράγει συνεργατικά, παρά τα συνεχή εμπόδια, με βασικότερο τους πλειστηριασμούς. Αντί να καβαλήσουν το τρένο της «κοινωνικής επιχειρηματικότητας», που κυνηγά ΕΣΠΑ και κρατικές επιδοτήσεις, επέλεξαν συνειδητά τον δύσκολο δρόμο, «του συνεργατισμού, της αυτοδιαχείρισης, της αλληλεγγύης, της αυτοοργάνωσης και της αξιοπρέπειας στην εργασία».

Στο 1ο Φεστιβάλ Συνεργατισμού του Οκτωβρίου δεν θα δούμε να παρελαύνουν θολά εταιρικά σχήματα, που υπό την επωνυμία «ΚΟΙΝΣΕΠ» είναι απλά συμπράξεις γνωστών για «να χτυπήσουμε προγραμματάκια». Αντίθετα, όπως τονίζουν οι συνδιοργανωτές του φεστιβάλ, «τασσόμαστε ανοιχτά στο πλευρό των συνεργατικών δομών που λειτουργούν πραγματικά αμεσοδημοκρατικά και βλέπουν τους εαυτούς τους, όπως και εμείς, ως μέρος του προπλάσματος για μια άλλη κοινωνία».

Η Νικόλ Λογοθέτη, χημικός, εργαζόμενη στη ΒΙΟΜΕ, μιλάει στην «Εφ.Συν.», για το σκεπτικό του Co-open Air Festival:

«Στο κατειλημμένο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ έχουν ήδη γίνει αρκετές πολιτικές εκδηλώσεις, με κορυφαία την Ευρωμεσογειακή Συνάντηση της Οικονομίας των Εργαζομένων. Δίνουμε πολλή βάση στο πώς θα συνδεθούμε με άλλους κοινωνικούς και εργατικούς αγώνες, κατειλημμένα εργοστάσια, κολεκτίβες. Διαπιστώσαμε ωστόσο ότι υπήρχε ένα “κενό” στο πολιτιστικό κομμάτι. Η ιδέα ήταν να υπάρξει ένα φεστιβάλ που θα έχει και πολιτιστική κατεύθυνση, θα συνδιοργανώνεται από συνεργατικά εγχειρήματα που λειτουργούν ριζοσπαστικά, αλλά θα είναι και ένα πολιτιστικό άνοιγμα στην κοινωνία, με θεατρικά και κινηματογραφικά δρώμενα, εκθέσεις διαφόρων ειδών, δραστηριότητες για παιδιά, workshops, συναυλίες και συζητήσεις».

Πώς ορίζουν τον ριζοσπαστικό συνεργατισμό;

«Μέσα από τις συνελεύσεις που έγιναν για τη συν-διοργάνωση του φεστιβάλ, αλλά και από την εμπειρία των εγχειρημάτων που συμμετέχουν βγήκε κάπως άκοπα το τι ορίζουμε ως ριζοσπαστικό συνεργατισμό. Μια πρώτη προσέγγιση θα ήταν ένας συνεργατισμός που δίνει βάση στην ισότητα των εργαζομένων. Να μην υπάρχει ιεραρχία ανάμεσα στους εργαζόμενους, όλες οι αποφάσεις να παίρνονται με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες. Εφαρμόζουμε αυτό που ονομάζεται “οριζοντιότητα”. Δεν μένουμε όμως σε αυτό. Θέλουμε η διαδικασία της λήψης των αποφάσεων να συνοδεύεται και με αυτό που εμείς στη ΒΙΟΜΕ λέμε “εργατικός έλεγχος”. Υπάρχει άμεση σχέση πώς θα συζητήσουν και τι αποφάσεις θα πάρουν οι εργαζόμενοι με την πορεία και την εξέλιξη ενός συνεργατικού εγχειρήματος. Επίσης η συμμετοχή αυτών των εγχειρημάτων κρίνεται και από το πόσο κοντά μπορούν και θέλουν να βρίσκονται στους εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες που υπάρχουν στην Ελλάδα».

Μεγάλη συμμετοχή

Στο φεστιβάλ έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή πάνω από 18 συνεργατικά εγχειρήματα από όλη την Ελλάδα, από τον χώρο του επισιτισμού και του αλληλέγγυου εμπορίου («Παγκάκι» στο Κουκάκι, μεζεδοπωλείο «Αλλος Τρόπος» στη Θεσσαλονίκη, συνεργατικό παντοπωλείο «Τerra Verde» στα Χανιά κ.ά.), βιβλιοπωλεία και εκδόσεις («Ακυβέρνητες Πολιτείες», «Poeta» στη Θεσσαλονίκη, «Εκδόσεις των Συναδέλφων» στην Αθήνα), το αυτοδιαχειριζόμενο πολιτιστικό ραδιόφωνο «Μετα-Δεύτερο», μέχρι συνεταιρισμοί που παρέχουν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, όπως το «Από Κοινού» στον Νέο Κόσμο, ή διοργανώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως το Πολιτιστικό Καφενείο-Παντοπωλείο «Μπεντρεντίν» στην Ορεστιάδα και ο τεχνοχώρος «Τζεπέτο» στο Ρέθυμνο.

▪ Περισσότερα για το πρόγραμμα του φεστιβάλ στο: https://www.facebook.com/coopenairFest/