Ένα άθλια κατασκευασμένο σενάριο είδαμε να υλοποιείται σήμερα για τον Τάσο Θεοφίλου από τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή, ο οποίος ζήτησε την αναίρεση της αθωωτικής απόφασης που είχε εκδώσει το Πενταμελές Εφετείο. Ο Τάσος Θεοφίλου είχε αθωωθεί μετά από μία πολύμηνη δίκη που δεν ανέδειξε καμία απόδειξη ενοχής του και μετά από 5 χρόνια στη φυλακή.

theo

του Γιώργου Μουργή στο ThePressProject

Ο Τάσος Θεοφίλου είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως σε 25 χρόνια κάθειρξη για τη ληστεία στην Πάρο τον Αύγουστο του 2012, ενώ δικάστηκε και ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης. Στις 7 Ιουλίου 2017, ο Θεοφίλου αθωώθηκε για όλες τις κατηγορίες εις βάρος του, ενώ είχε παραμείνει όμως 5 χρόνια στη φυλακή.

H άσκηση αναίρεσης, λοιπόν, από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου δείχνει ξεκάθαρα προς μια εκ νέου εφαρμογή νόμων και διατάξεων που στηρίζονται στον τρομονόμο και όλα αυτά σε βάρος της ισονομίας. Το ότι πρόκειται για κατηγορούμενους του αναρχικού και αντιεξουσιαστικού χώρου που έχουν καταχωρηθεί ως χώροι-δεξαμενή τρομοκρατών, δεν είναι τυχαίο ούτε παράδοξο.
Στόχος δεν είναι μόνο η εμπέδωση της τιμωρητικής λογικής από τη δικαιοσύνη αλλά ο παραδειγματισμός και οι εξοντωτικές ποινές που περιμένουν τους… «απείθαρχους».

Τα σκοτεινά παράκεντρα μισαλλοδοξίας και συγκαλυμμένου εκφασισμού βρήκαν τον ενδεδειγμένο νομικό τρόπο να βάλουν αθώους και αθώες να γεμίζουν το πιθάρι των Δαναΐδων με κατασκευασμένες πολιτικές διώξεις που οδηγούν σε δικαστικούς κυκεώνες και κοινωνικό στιγματισμό ενός ολόκληρου πολιτικού χώρου. Και όλα αυτά οδηγούν αναντίρρητα στην αποτυχία προάσπισης του νομικού πολιτισμού και των ατομικών δικαιωμάτων, με κίνδυνο ακόμα και την αναίτια προσωπική καταδίκη τους.

Ο ίδιος ο Τάσος Θεοφίλου σήμερα το πρωί στην προσωπική σελίδα του στο Facebook έγραψε:

«Στην Αθήνα σήμερα την 27η Μαρτίου 2018, ημέρα Τρίτη και ώρα 14:00 στο κατάστημα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης ΑΓΓΕΛΗΣ κάλεσε εμένα, τον γραμματέα του Ποινικού Τμήματος Γεώργιο Σωφρονιάδη, και μου δήλωσε ότι: Ασκεί αναίρεση ενώπιον του δικαστηρίου του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 505 παρ. 2 ΚΠΔ, κατά της με αριθμό 2186/2017 (2938/16, 3303/16, 518/17, 565/17, 580/17) αθωωτικής απόφασης του Α’ Πενταμελούς Εφετείου κακουργημάτων Αθηνών με την οποία κηρύχθηκε αθώος ο κατηγορούμενος Αναστάσιος ΘΕΟΦΙΛΟΥ …»

Έτσι ξεκινάει η υπ’ αριθμόν 21/2018 έκθεση αναιρέσεως με την οποία ο εισαγγελέας κύριος Ιωάννης Αγγελής ζητάει να ακυρωθεί η απόφαση του Α’ Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών, που με απάλλαξε από όλες τις κατηγορίες, και να παραπεμφθώ ξανά για να δικαστώ από άλλους δικαστές. Ο εισαγγελέας κύριος Ιωάννης Αγγελής προήχθη πέρσι σε αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Μέχρι τότε ήταν ο εποπτεύων εισαγγελέας της «αντιτρομοκρατικής».

Στις 11 Μάη θα εξεταστεί η αίτηση αναίρεσης στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Αν γίνει δεκτή, σημαίνει ότι επιστρέφω στη φυλακή με τις αρχικές κατηγορίες μέχρι να επαναληφθεί το εφετείο από άλλους δικαστές, μιας και η πλειοψηφία του Α’ Πενταμελούς που με απάλλαξε αποδείχτηκε τελικά πως δεν ήταν της αρεσκείας της «αντιτρομοκρατικής».

Όσο κι αν η «αντιτρομοκρατική», και ο κύκλος των χειραγωγούμενων από αυτή εισαγγελέων, φαίνεται να έχουν αποκτήσει μια σχεδόν εμμονική προσήλωση στο πρόσωπό μου, η υπόθεσή μου παραμένει μια υπόθεση που δεν είναι καθόλου προσωπική. Είναι πολιτική και αφορά την κατασταλτική διαχείριση του αναρχικού χώρου, του ευρύτερου ανταγωνιστικού κινήματος και συνολικά της τάξης μας.

Είναι πολιτική καθώς ανέδειξε κοινωνικά και έθεσε στη δημόσια κριτική όλες τις αιχμές της καταστολής, με πιο βασικές τον τρομονόμο, τη μεταφυσική χρήση του dna και την ποινικοποίηση προσωπικών και πολιτικών σχέσεων.

Είναι πολιτική γιατί ανέδειξε τη δύναμη και την κοινωνική επιρροή του κινήματος. Γιατί απέδειξε ότι η «αντιτρομοκρατική» και οι χειραγωγούμενοι από αυτή δικαστικοί κύκλοι, παρότι ανεξέλεγκτοι, δεν είναι παντοδύναμοι. Και αυτό πρέπει να αποδειχτεί για μία ακόμα φορά στις 11 Μάη.

Υ.Γ. Όπως έγραψε κάποτε μέσα από τις φυλακές Γρεβενών ένας καλός σύντροφος: «Υπομονή. Δύναμη. Πίστη στην υπόθεση. Έχουμε δίκιο. Τέλος».

Κράτος με τρομονόμο, δικαιοσύνη σε κώμα και αθώοι… χωρίς αναστολή

Η συνέχεια του κράτους, της καθεστηκυίας τάξης και της κυρίαρχης ιδεολογίας από το δικαστικό σύστημα δυστυχώς εξακολουθεί να υφίσταται, ύστερα και από την απόφαση αναιρέσεως με την οποία ο αντεισαγγελέας Ιωάννης Αγγελής ζητάει να ακυρωθεί η απόφαση του Α’ Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών που απάλλαξε τον Τάσο Θεοφίλου από όλες τις κατηγορίες, παραπέμποντάς τον να δικαστεί εκ νέου από άλλους δικαστές.

Τα κατασκευασμένα στοιχεία από την αντιτρομοκρατική, και σε αυτή την περίπτωση ελέω τρομονόμου, χρησιμοποιήθηκαν από την ελληνική δικαιοσύνη για να παραδώσουν με τιμές παρακράτους και χωρίς αναστολές έναν νέο άνθρωπο στον τιμωρητικό εγκλεισμό των φυλακών.

Αν η κρατική καταστολή νίκησε άλλη μια φορά σήμερα είναι γιατί η ελληνική δικαιοσύνη βρίσκεται σε παρατεταμένο κώμα νοσηρής καταστολής, διασωληνωμένη χωρίς αναστολή.

Οι διωκτικές αρχές συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τρομονόμο και DNA για να καταδικάσουν με ευκολία, πατώντας στον 187Α του Ποινικού Κώδικα. Δικαιοσύνη, κρατική εξουσία και κατασταλτικοί μηχανισμοί είναι τα συγκοινωνούντα δοχεία ενός ανεξέλεγκτου παρασυστήματος.

Κάποιοι το επιτρέπουν με τις εφαρμοσμένες πολιτικές τους, οι οποίες δεν αποτελούν πταίσμα αλλά κακουργηματική εγκληματική ενέργεια, θυματοποιώντας έτσι αθώους και αθώες.

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, ως φυσική προέκταση του τρομονόμου, υπό το κράτος και των «δημοκρατικών εγγυήσεων» που εξασφαλίζει η δικαστική εξουσία, βαθαίνει το ρήγμα των σχέσεων με τους πολίτες. Η μετατροπή δηλαδή, με άλλα λόγια, της δικαστικής εξουσίας και των θεσμικών οργάνων της σε ρόλο αυτόκλητου τιμωρού βαθαίνει το ρήγμα των σχέσεων με τους πολίτες.

Αν αυτό δεν γίνει κατανοητό, μην πέφτει κάνεις από τα σύννεφα όταν κυκλοφορούν ανάμεσα μας με αναστολή, έμποροι ναρκωτικών, έμποροι όπλων, καταχραστές δημοσίου χρήματος, εκβιαστές, βιαστές, παιδόφιλοι και φονιάδες χρυσαυγίτες.
Οι «κακοί» είναι μέσα και έχουν σκοπό να βάλουν κι άλλους μέσα. Ας κοιμηθούμε ήσυχοι… έχουμε τον τρομονόμο να μας φυλάει.

Η Άννυ Παπαρούσσου, συνήγορος υπεράσπισης του Τάσου Θεοφίλου, μετά τη σημερινή εξέλιξη δήλωσε στο ΤhePressProject:

«Επιστρατεύονται λοιπόν όλα τα πιθανά μέσα για να ανατραπεί το αποτέλεσμα μιας ουσιαστικής δίκης, για να ακυρωθεί μία άρτια σε νομικό επίπεδο απόφαση και να κυριαρχήσει το όραμα των υπηρεσιών για αθέμιτες δίκες στημένες πάνω σε ανώνυμα τηλεφωνήματα και αγνώστους πληροφοριοδότες. Η άσκηση της αναίρεσης κατά της απόφασης που απάλλαξε τον Τάσο Θεοφίλου, στερούμενη νομικής βάσης και υπόστασης, δεν στοχεύει στην εμπέδωση της έννομης τάξης, αλλά στην ανατροπή της με κάθε μέσο. Για ακόμα μια φορά θα αντιταχθούμε στις μετεμφυλιακές κατασκευές και μεθοδεύσεις μέχρι την επικράτηση του ουσιαστικού δικαίου, του δίκιου και της αλήθειας».

Διαβάστε και τη δημόσια ανακοίνωση των συνηγόρων υπεράσπισης, Κώστα Παπαδάκη και Άννυς Παπαρούσσου:

Η άσκηση αναίρεσης από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατά της αθωωτικής για τον Τάσο Θεοφίλου απόφασης του Α΄ Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών δεν μας εκπλήσσει. Αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά τι έχει σημάνει η απόφαση αυτή για τους μηχανισμούς που τον έστειλαν κατηγορούμενο και ποια μηνύματα τους εκπέμπει.

Ούτε το περιεχόμενό της μας ανησυχεί. Αποτελεί διαφορετική εκτίμηση των πραγματικών περιστατικών και όχι αναιρετική προσέγγιση νομικών σφαλμάτων και ελλείψεων της απόφασης, που μάταια κανείς θα αναζητήσει. Όπως δηλώναμε την ημέρα που εκδόθηκε, η απόφαση αυτή απέτρεψε την επιδιωκόμενη μετατροπή του ποινικού δικαίου από δίκαιο αποδείξεων σε δίκαιο ενδείξεων και κυρίως «δίκαιο» υποδείξεων. Και αξίζουν συγχαρητήρια στα μέλη της πλειοψηφίας του δικαστηρίου διότι αντιστάθηκαν στις πιέσεις των μηχανισμών, που δεν σταμάτησαν ούτε την τελευταία στιγμή, και απέδειξαν ότι υπάρχουν ακόμα δικαστές που δεν ασκούν απλά εξουσία, αλλά απονέμουν δικαιοσύνη και σαν τέτοιες θα μείνουν στην ιστορία. Είμαστε βέβαιοι ότι και στον Άρειο Πάγο υπηρετούν τέτοιοι δικαστές και η αναίρεση – που προσδιορίστηκε μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ για τις 11/5/2018 – θα απορριφθεί, όπως της αντιστοιχεί.

Η πολύμηνη δίκη δεν ανέδειξε καμία απόδειξη ενοχής του Θεοφίλου. Η απόφαση ήταν δίκαιη και το σκεπτικό της υποδειγματικό. Εκείνοι που επιμένουν και βιάζονται να τον βάλουν ξανά στη φυλακή συγκαλύπτουν τους πραγματικούς ενόχους και νομιμοποιούν τις αυθαιρεσίες, την πολιτική σκοπιμότητα και την εκδικητικότητα των μηχανισμών καταστολής.

Θα βρουν μπροστά τους για άλλη μία φορά το κίνημα συμπαράστασης και τους συνηγόρους υπεράσπισής του. Και τα σενάριά τους θα περιοριστούν αμετάκλητα στη νοσηρή φαντασία τους.

Αθήνα, 4/4/2018

Οι συνήγοροι υπεράσπισης:

Κώστας Παπαδάκης
Άννυ Παπαρούσσου

Πηγή: ThePressProject