Ο Τζον Κυριακού είναι ο άνθρωπος που αποκάλυψε για πρώτη φορά στο διεθνές κοινό τις πρακτικές βασανιστηρίων που χρησιμοποιούσε η CIA στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια της θητείας του εκεί και βίωσε την αντίδραση της αμερικανικής πολιτείας και φυλακίστηκε γι΄ αυτό. Ο ίδιος δηλώνει σε συνέντευξή του στο ThePressProject πως δεν μετανιώνει για την απόφασή του, περιγράφει τι τον ώθησε να γίνει «whistleblower» (πληροφοριοδότης δημοσίου συμφέροντος), τη σχέση του με τον Έντουαρντ Σνόουντεν καθώς και αυτή με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Kiriakou

Συνέντευξη στον Μηνά Κωνσταντίνου για το ThePressProject

Πριν τις αποκαλύψεις της Τσέλσι Μάνινγκ για τα εγκλήματα των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ κατά αμάχων και του Έντουαρντ Σνόουντεν για τα προγράμματα μαζικής παρακολούθησης της NSA των αμερικανικών και βρετανικών κυβερνήσεων, η αποκάλυψη του πρώην πράκτορα της CIA, Τζον Κυριακού έφερε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα τις πρακτικές του «εικονικού πνιγμού» που χρησιμοποιούσε η αμερικανική υπηρεσία κατά υπόπτων για τρομοκρατία.

Πράκτορας της CIA για 14 χρόνια, τρία χρόνια μετά την αποχώρησή του από την υπηρεσία, ο Κυριακού αποφάσισε το 2007 να καταγγείλει τον βασανισμό του πρωτοπαλίκαρου τού Οσάμα Μπιν Λάντεν, Αμπού Ζουμπέιντα, με το βασανιστήριο του εικονικού πνιγμού επί 83 φορές. Αυτή του η κίνηση τον κατέστησε τον πρώτο αξιωματούχο της CIA που επιβεβαίωνε τα βασανιστήρια για αρκετούς κρατούμενους, την ώρα μάλιστα που η αμερικανική κυβέρνηση και η μυστική υπηρεσία διατείνονταν πως οι πληροφορίες για τα βασανιστήρια ήταν ψευδείς. Κάπως έτσι κατέληξε στη φυλακή, όπου έμεινε για 23 μήνες.

Ο ίδιος δηλώνει λάτρης του Εντ. Σνόουντεν ο οποίος, ερείσθω εν παρόδω, έχει δηλώσει από τη μεριά του εμπνευσμένος από την απόφαση του Κυριακού να προχωρήσει στις αποκαλύψεις πίσω στο 2007, προτού προχωρήσει με τη σειρά του στις αποκαλύψεις για τα δαιδαλώδη προγράμματα παρακολούθησης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA).

Τον συνάντησα στο περιθώριο μιας πολύ ενδιαφέρουσας εκδήλωσης με πλήθος σημαντικών συμμετοχών στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες για τον έναν χρόνο διακυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, που συνδιοργάνωσαν ευρωβουλευτές της Αριστεράς, μεταξύ των οποίων και ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου.

Δεκατέσσερα χρόνια πράκτορας της CIA, έχοντας αποχωρήσει από την υπηρεσία ήδη τρία χρόνια από την υπηρεσία, αποφασίσατε να προχωρήσετε στις αποκαλύψεις των βασανιστηρίων. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε σε αυτό;

Βρισκόμαστε στα μέσα του 2002 και ξεκινούν τα βασανιστήρια στον Αμπού Ζουμπέιντα, τον Αύγουστο εκείνου του έτους. Είναι ο πρώτος, όμως εγώ κρατάω το στόμα μου κλειστό. Για πολλούς λόγους, τους συνήθεις. Φοβόμουν πως θα χάσω τη δουλειά μου, πως θα με προσπεράσουν στην προαγωγή… Είχα δύο παιδιά εκείνη την περίοδο, ξαναπαντρευόμουν. Έχω πέντε παιδιά σήμερα.

Ανησυχούσα για τα λεφτά και το επαγγελματικό μου μέλλον. Έτσι έφυγα από τη CIA το 2004, έχοντας κρατήσει το στόμα μου κλειστό. Προσπάθησα σκληρά να αφήσω τη CIA πίσω μου. Θυμάμαι τη σύζυγό μου όταν έφυγα να μου λέει πως «τώρα πια δεν θα χρειάζεται να κρύβεις τα πολιτικά σου φρονήματα», κι εγώ σκεφτόμουν πως αυτό είναι θετικό. Θα μπορούσα να είμαι ακτιβιστής πλέον, προοδευτικός. Πάντα ήμουν, αλλά το κρατούσα για τον εαυτό μου.

Τελικά, τον Δεκέμβριο του 2007 δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από τον Μπράιαν Ρος από το ABC News -έναν από τους πιο σημαντικούς δημοσιογράφους στην Αμερική-ο οποίος μου είπε πως είχε μία πηγή που έλεγε πως βασάνισα τον Αμπού Ζουμπέιντα. Του απάντησα πως αυτό ήταν εντελώς ψέματα. Ήμουν ο μόνος που φέρθηκε ευγενικά στον Ζουμπέιντα, δεν τον άγγιξα ποτέ, όπως και κανέναν άλλον. Του είπα, «Είτε η πηγή σου είναι κακώς ενημερωμένη, είτε λέει ψέματα». Μου απάντησε πως είμαι ευπρόσδεκτος να παραβρεθώ στην εκπομπή του και να υπερασπιστώ τον εαυτό μου. Δεν ήξερα πως αυτό ήταν ένα τρικ του δημοσιογράφου, δε γνώριζα κανέναν δημοσιογράφο. Είπα πως θα το σκεφτώ.

Εκείνη την εβδομάδα, τη δεύτερη του Δεκεμβρίου του 2007, ο πρόεδρος Μπους έδωσε μία συνέντευξη Τύπου. Τότε, κοιτώντας ευθέως την κάμερα, δήλωσε: «Εμείς δεν βασανίζουμε». Εκείνη τη στιγμή είπα στη σύζυγό μου πως είναι ένας τεράστιος ψεύτης. Κοιτάζει τους Αμερικανούς πολίτες στα μάτια και λέει ψέματα, ήξερα πως λέει ψέματα.

Ωστόσο, λίγες ημέρες αργότερα, ένας δημοσιογράφος τού απηύθυνε βροντόφωνα μία ερώτηση για τα βασανιστήρια και ο Μπους αποκρίθηκε: «Λοιπόν, εάν υπάρχουν βασανιστήρια, οφείλονται σε έναν άτιμο πράκτορα της CIA». Τότε κατάλαβα πως η πηγή του Μπράιν Ρος ήταν στον Λευκό Οίκο και ότι θα προσπαθούσαν να το φορτώσουν σε εμένα. Έτσι κάλεσα τον δημοσιογράφο, δέχθηκα τη συνέντευξη και αποφάσισα πως απλώς θα πω την αλήθεια. Ό,τι και να ερωτηθώ θα πω την αλήθεια, σκεφτόμουνα, διότι η αλήθεια πρέπει να ειπωθεί.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε το 2005 μία έκθεση που αναφέρει πως η CIA βασανίζει τους κρατουμένους της. Την επόμενη χρονιά η Διεθνής Αμνηστεία υποστήριξε πως η CIA βασανίζει τους κρατούμενους, ενώ το 2007 η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού υποστήριξε το ίδιο. Και η CIA επέμενε συνεχώς να το αρνείται. Όμως ήταν ψέμα.

Έτσι το αποφάσισα, περίμενα χρόνια για κάποιον να πει κάτι και κανείς ποτέ δεν είπε τίποτα.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο ThePressProject