Αντιμέτωπη με το πρόβλημα (για την αξιολόγηση) της ακύρωσης των πλειστηριασμών πανελλαδικά, η κυβέρνηση βρήκε τη «λύση»: Καταστολή του κινήματος ενάντια στους πλειστηριασμούς, της μόνης αυτήν τη στιγμή ασπίδας προστασίας της λαϊκής περιουσίας, με αυτεπάγγελτες διώξεις πολιτών που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και περισσότερη αστυνόμευση. Πολύ λογικό, «αριστερό» και δίκαιο. Αφού την προστασία πλέον θα την αναλάβουν (με προφορική δέσμευση) οι τράπεζες, τι μπορεί να πάει στραβά;

σπιτια1510238985

του Θάνου Καμήλαλη για το ThePressProject

Η απόφαση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών – Πειραιώς- Αιγαίου και Δωδεκανήσου το Σάββατο να προχωρήσει σε αποχή μέχρι το τέλος του έτους πυροδότησε αλυσιδωτές εξελίξεις. Επρόκειτο άλλωστε για μία πολύ σημαντική απόφαση, αφού πλέον:

  • Και οι 9 συμβολαιογραφικοί σύλλογοι της χώρας βρίσκονταν σε αποχή από τις διαδικασίες.
  • Η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι στα βασικά προαπαιτούμενα της αξιολόγησης (αυτής που «δεν θα έχει νέα μέτρα»)
  • Η προβλεπόμενη ημερομηνία έναρξης είναι η 29η Νοεμβρίου, ενώ οι συμβολαιογράφοι οδηγούνταν σε αποχή τουλάχιστον μέχρι τις 31/12

H αντίδραση τρόικας και κυβέρνησης σε όλα αυτά ήταν άμεση. Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, και του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, απαίτησαν από την ελληνική κυβέρνηση να συνεχιστούν κανονικά οι πλειστηριασμοί, ενώ ανάλογη ήταν και η απαίτηση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Την Τρίτη η κυβέρνηση υπάκουσε, ανακοινώνοντας μέτρα αυξημένης καταστολής για όσους παρεμβαίνουν στους πλειστηριασμούς στα Ειρηνοδικεία κι ακυρώνουν έτσι την απώλεια λαϊκής περιουσίας για χρέη. Η κυβερνητική απάντηση, μέσω των υπουργών Κοντονή και Τόσκα προβλέπει:

  • Αυτεπάγγελτες διώξεις για απειλή και διατάραξη οικιακής ειρήνης εναντίον όσων εμποδίζουν πλειστηριασμούς
  • Αυξημένα μέτρα ασφάλειας σε Ειρηνοδικεία Αθήνας Θεσσαλονίκης και σε άλλες πόλεις όπου θα διενεργούνται πλειστηριασμοί

Φυσικά, για μέτρα προστασίας των αδύναμων, που απειλούνται με απώλεια της περιουσίας τους, ούτε λέξη επίσημα από την κυβέρνηση. «Αμέλεια» που είναι πολύ σοβαρή, δεδομένου ότι στις 31/12 λήγει ο νόμος Κατσέλη που προστατεύει ένα μεγάλο μέρος των πρώτων κατοικιών δανειοληπτών και παραμένει άγνωστο αν και με τι θα αντικατασταθεί (η τρόικα πάντως ζητεί κατάργηση ή νέα αυστηροποίηση των κριτηρίων προστασίας). Πριν από αυτό όμως, ας σταθούμε στην προπαγάνδα γύρω από το ζήτημα των πλειστηριασμών και τη συκοφάντηση όσων αντιδρούν:

Διασώζει μεγαλοφειλέτες το κίνημα;

Ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών – Πειραιώς- Αιγαίου και Δωδεκανήσου, Γιώργος Ρούσκας, είναι ένθερμος υποστηρικτής των κάθε λογής πλειστηριασμών. Θα τον βρείτε συχνά στα τηλεοπτικά στούντιο να επιτίθεται στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών, η θα διαβάσετε ανακοινώσεις του (που αποδίδονται λανθασμένα γενικώς στους «συμβολαιογράφους») για πλειστηριασμούς μεγαλοφειλετών που ακυρώθηκαν, αναφέροντας μεμονωμένα παραδείγματα.

Διαβάστε τη συνέχεια του ρεπορτάζ στο ThePressProject