Ανακοίνωση της περιφερειακής ένωσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε.

Ένα σοβαρότατο και πρωτοφανές σκηνικό εργοδοτικής τρομοκρατίας έλαβε χώρα στην Ορεστιάδα όπου υπηρεσία του Δήμου σε αγαστή συνεργασία με διευθύντρια σχολείου επέβαλε ιδιωτικό συμφωνητικό-δήλωση μετάνοιας σε 2 εργαζόμενες καθαρίστριες σχολείου. Πιο συγκεκριμένα, η διευθύντρια του εν λόγω σχολείου έστειλε έγγραφο στην Σχολική Επιτροπή του Δήμου Ορεστιάδας (ΣΕΔΟ) για ελλειμματική τέλεση των ορισμένων καθηκόντων καθώς και την μη συμμόρφωση στις υποδείξεις και απαιτήσεις της απέναντι στις 2 εργαζόμενες. Η πραγματικότητα είναι ότι η εν λόγω διευθύντρια ζητούσε να δουλεύουν εκτός ωραρίου και τα Σαββατοκύριακα, απαιτούσε να δουλεύουν επιπλέον πέραν των ορισμένων χωροταξικά καθηκόντων τους, αλλά και «να μην της αντιμιλάνε, να μην τις πηγαίνουν κόντρα». Μια ξεκάθαρη εργοδοτική τρομοκράτηση και επιβολή στα πλαίσια του αναβαθμισμένου ρόλου των διευθυντών-«σερίφηδων» που κόβουν και ράβουν στα μέτρα τους κάθε σχολική μονάδα.

Ο πρόεδρος της συγκεκριμένης επιτροπής (ΣΕΔΟ) και μέλος της πλειοψηφούσας παράταξης που ελέγχει τον δήμο (υποστηριζόμενη από ΝΔ με συμμετοχή γνωστών ακροδεξιών της περιοχής), θέλοντας να δώσει μία λύση σαν δεύτερος Πόντιος Πιλάτος που από την μία δεν ήθελε την μη ανανέωση των συμβάσεων (για την αποφυγή διαμαρτυριών) των εργατριών και από την άλλη έπρεπε να ικανοποιήσει και τις ορέξεις της εργοδοτικής τρομοκράτησης της διευθύντριας συνέταξε την ξεδιάντροπη και με εξευτελιστικούς όρους υπεύθυνη δήλωση ως ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ για την ανανέωση της σύμβασης εργασίας των 2 καθαριστριών.

Έτσι η ΣΕΔΟ και κατ’ επέκταση ο Δήμος Ορεστιάδας που είναι υπεύθυνος για την σύναψη των συμβάσεων απαιτεί από τις εργαζόμενες να είναι απόλυτα πειθήνιες στις ορέξεις του εκάστοτε αφεντικού είτε αυτό ορίζεται νομικά είτε όχι, να μην αντιδρούν σε καμία παράλογη απαίτηση καθώς και τις εγκαλεί «να είναι κόσμιες και να μην προκαλούν εντάσεις». Φρασεολογία και τακτική που θυμίζουν εποχές χούντας, ζητώντας στην ουσία χαρτί νομιμοφροσύνης και συμμόρφωσης εις τας υποδείξεις αλλιώς δουλειά δεν έχει…

  • Καταγγέλλουμε απερίφραστα και με κάθε τρόπο την εργοδοτική τρομοκρατία που επιβάλλει ο Δήμος Ορεστιάδας σε εργαζόμενες του και την ΑΜΕΣΗ απόσυρση της αντεργατικής, παράτυπης και ξεδιάντροπης αυτής υπεύθυνης δήλωσης.
  • Άμεση ανανέωση της σύμβασης εργασίας των 2 εργατριών καθαριστριών χωρίς προϋποθέσεις και με πλήρη αναγνώριση των εργασιακών, ασφαλιστικών και οικονομικών όρων που ορίζει η εργατική νομοθεσία του κλάδου καθώς και τα νόμιμα δικαιώματα ωραρίων,καθηκόντων και αποδοχών.
  • Αναγνώριση και κατοχύρωση βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟ ΠΡΟΤΑΣΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ.