Μια από τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες όπλων παγκοσμίως, η Lockheed Martin ζήτησε από τους χρήστες του twitter να στείλουν τις «καλύτερες φωτογραφίες από τα προϊόντα της». Εκατοντάδες χρήστες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, στέλνοντας εικόνες φρίκης από τους βομβαρδισμούς στην Υεμένη, αναγκάζοντας την εταιρεία να σταματήσει την καμπάνια.

 tsantes

Πηγή: ThePressProject

Οι φωτογραφίες που εστάλησαν μαζικά προς την εταιρεία απεικονίζουν κομμάτι μίας βόμβας, που κατασκευάζεται από την ίδια και χτύ6πησε σχολικό λεωφορεία στην Υεμένη, σκοτώντας δεκάδες παιδιά.

Ο βομβαρδισμός αυτός ήταν μόνο ένας από τους εκατοντάδες στους οποίους έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, που εξοπλίζεται με αμερικανικά όπλα. Άλλοι χρήστες επέλεξαν να στείλουν μια φωτογραφία του Associated Press, με παιδικές τσάντες στο έδαφος στο σημείο βομβαρδισμού στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά.

Υπενθυμίζεται ότι 150.000 άνθρωποι πέθαναν από την πείνα πέρυσι στην Υεμένη, με ένα παιδί να χάνει τη ζωή του εξαιτίας του λιμού ή ιάσιμων ασθενειών κάθε δέκα λεπτά και ένα παιδί να πέφτει σε συνθήκες ακραίου υποσιτισμού κάθε δύο λεπτά. Η χώρα είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη επιδημία χολέρας που έχει καταγραφεί από τότε που υπάρχουν αρχεία, με πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να έχουν προσβληθεί από την ασθένεια, ενώ παράλληλα μια άλλη επιδημία διφθερίτιδας «εξαπλώνεται σαν πυρκαγιά»,

Τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία έχουν εγκρίνει την πώληση όπλων στις χώρες του συνασπισμού και έχουν συνδράμει στον ανεφοδιασμό των αεροσκαφών τους. Ήδη από το 2016 Βρετανοί και Αμερικανοί αξιωματικοί βρίσκονται στα κέντρα ελέγχου των αεροπορικών επιδρομών στην Υεμένη, ενώ τον Ιούνιο η γαλλική εφημερίδα Le Figaro ανέφερε σε άρθρο της ότι υπάρχουν άνδρες των γαλλικών ειδικών δυνάμεων στην Υεμένη, προσφέροντας στήριξη στα στρατεύματα των Εμιράτων.

Διαβάστε αναλυτικά: Υεμένη: Η χώρα όπου οι νεκροί δεν μετράνε