Πληροφορίες και βίντεο: Aj+

«Ήρθε εδώ μετά από πολλούς μήνες σκλαβιάς στην Λιβύη. Υπάρχουν άνθρωποι που τον υποδέχτηκαν στο όνομα των αξιών της Γαλλίας. Στο όνομα της ελευθερίας, της ισότητας και της αδερφότητας. Πράγματα για τα οποία θα έπρεπε να παλεύεις και ο ίδιος.» διαμαρτύρεται στους αστυνομικούς  ο Marc Bourgeois ο οποίος άνοιξε το σπίτι του σε τέσσερις Σουδανούς πρόσφυγες

Κάτοικοι σε ένα Γαλλικό χωριό, παλεύουν για να σώσουν από την απέλαση τον Noorden, έναν Σουδανό πρόσφυγα. Το μισό χωριό ενώθηκε και διαδήλωσε προκειμένου να μπλοκάρει την απέλαση και η αστυνομία απάντησε με χρήση χημικών.

«Ο άνθρωπος που είναι εκεί στο αστυνομικό τμήμα, αυτός ο νεαρός άνθρωπος, δεν διάλεξε να είναι εκεί. Μετά την δολοφονία του πατέρα του, μετά την δολοφονία του αδερφού του… Άφησε το Σουδάν εκείνη τη στιγμή. Δεν ήξερε ότι θα ερχόταν στην Ευρώπη. Δεν το γνώριζε. Δεν είχε καμία επιλογή.» έλεγε ο Marc.

Αλλά τώρα η αστυνομία θέλει να απομακρύνει τον Noorden και έτσι ο Marc παίρνει θέση. Στους οχτώ μήνες που έχουν ζήσει στο χωριό Faux La Montagne της κεντρικής Γαλλίας, οι τέσσερις Σουδανοί έχουν γίνει μέρος της κοινότητας.

Τελικά σε έναν πρόσφυγα επιτράπηκε να παραμείνει και το ίδιο μπορεί να γίνει και με έναν δεύτερο. Όμως για τον Noorden η κατάσταση είναι περίπλοκη.

Στις 9 Ιουλίου του 2018 σχεδόν οι μισοί από τους κατοίκους του χωριού, ενώθηκαν για να σταματήσουν την απέλαση του νεαρού πρόσφυγα.

Ο Μαρκ ανέφερε ότι θα μπορούσε να είναι παιδί του, ενώ μικρά παιδιά φώναζαν στην αστυνομία, να τον αφήσει ήσυχο.

Ο Noorden στάλθηκε σε κέντρο κράτησης στο Παρίσι και θα τον έστελναν πίσω στην Ιταλία, όμως τελικά ο αγώνας των κατοίκων απέδωσε καρπούς. Οι Γαλλικές αρχές επέτρεψαν στον Noorden να κάνει αίτηση για άσυλο στην Γαλλία, και μέχρι να εξεταστεί η αίτηση θα του επιτραπεί να μείνει στην Γαλλία.

Ως πότε τα κράτη της Ευρωπαικής Ένωσης, θα φέρονται στους πρόσφυγες με τόσο απάνθρωπο τρόπο;

Επιμέλεια για την Ελληνοφρένεια: Χρήστος Αβραμίδης