Πηγή: Info-war.gr

Φυλακισμένους από διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ αλλά ακόμη και ξένες χώρες, τους οποίους προσλαμβάνουν για εξευτελιστικά ημερομίσθια, χρησιμοποιούν οι αρχές στην Καλιφόρνια για να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές.

 Η πολιτεία ελπίζει έτσι να εξοικονομήσει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δολάρια, χρησιμοποιώντας κατάδικους που πληρώνονται έως και δυο δολάρια την ημέρα.

Στις επιχειρήσεις πυρόσβεσης κάθε βάρδια μπορεί να διαρκεί έως και 24 ώρες και σε αυτές συμμετέχουν ακόμη και ανήλικοι που βρίσκονταν σε αμερικανικές φυλακές.

Παρά το γεγονός ότι οι κατάδικοι δηλώνουν εθελοντικά αν θέλουν να συμμετάσχουν στην κατάσβεση, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και γιγαντιαίες διαφορές στους μισθούς που λαμβάνουν οι κατάδικοι σε σχέση με άλλους ιδιώτες και επαγγελματίες πυροσβέστες.

Παρά το γεγονός ότι αρκετές πολιτείες προβάλλουν τη μείωση του κόστους ως βασικό παράγοντα στην απόφασή τους να χρησιμοποιούν φυλακισμένους, παραλείπουν να σημειώσουν ότι το κόστος της δασοπυρόσβεσης στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί από το ένα δισ δολάρια στα τρία δισ δολάρια, κυρίως λόγω της ανάθεσης εργασιών σε ιδιώτες υπεργολάβους.