style=”display:block”
data-ad-client=”ca-pub-4405412761594943″
data-ad-slot=”1170329256″
data-ad-format=”auto”>

Δημήτρης Αγγελίδης. Πηγή: ΕΦΣΥΝ

Ανενόχλητες συνεχίζουν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τη σκοτεινή δράση τους στην ελληνική πλευρά του Εβρου οι ομάδες αστυνομικών και κουκουλοφόρων, οι οποίες προχωρούν σε απαγωγές προσφύγων και μεταναστών που εντοπίζονται ύστερα από λίγες ώρες στην Τουρκία.

Στις δεκάδες μαρτυρίες που έχουν δει τα τελευταία χρόνια το φως της δημοσιότητας και αφορούν πολλαπλάσια περιστατικά και αρκετές εκατοντάδες θύματα, προστέθηκαν την περασμένη εβδομάδα άλλα δύο συμβάντα.

Τα κατέγραψε η οργάνωση Watch the Med, η οποία δέχεται σήμα από πρόσφυγες που βρίσκονται σε κίνδυνο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Σύμφωνα με αναφορά της οργάνωσης, την περασμένη Πέμπτη δέχτηκε σήμα κινδύνου από ομάδα προσφύγων από τη Συρία, το Ιράκ, την Υεμένη και το Σουδάν που βρίσκονταν στην Ελλάδα και επιθυμούσαν να ζητήσουν διεθνή προστασία, όπως το δικαιούνται.

Η ομάδα εντοπίστηκε από αστυνομικούς της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίοι, αντί να καταγράψουν το αίτημα διεθνούς προστασίας σύμφωνα με τις προβλεπόμενες ενέργειες, παρέδωσαν τους πρόσφυγες σε αξιωματικούς, οι οποίοι τους επιβίβασαν με τη βία σε βάρκα και τους επέστρεψαν στην Τουρκία.

Το στίγμα του κινητού

Λίγες μέρες νωρίτερα, τις πρώτες πρωινές ώρες της 30ής Ιουνίου, η οργάνωση πληροφορήθηκε ότι στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο βρισκόταν ομάδα προσφύγων, πέντε από τη Συρία και πέντε από τη Σιέρα Λεόνε, ανάμεσα στους οποίους δύο γυναίκες και δύο παιδιά.

Η οργάνωση επικοινώνησε με την αστυνομία και της έδωσε το γεωγραφικό στίγμα των προσφύγων.

Νωρίς το απόγευμα, μια πρόσφυγας από την ομάδα ενημέρωσε την οργάνωση ότι οδηγούνταν πίσω στην Τουρκία, όπως και τουλάχιστον άλλοι τέσσερις πρόσφυγες.

Σύμφωνα με όσα είπε, στις 9 το πρωί τούς είχαν βρει ομάδες κουκουλοφόρων με μπλε και μαύρες στολές και καλυμμένα πρόσωπα, τους έκλεψαν όλα τα υπάρχοντα, εκτός από το κινητό της ίδιας, που κατάφερε να το κρύψει, και τους φέρθηκαν πολύ άσχημα, «σαν ζώα», πριν βάλουν σε βάρκα τουλάχιστον πέντε από αυτούς για να τους επαναπροωθήσουν στην Τουρκία.

Η οργάνωση υπογραμμίζει ότι οι επιχειρήσεις των ελληνικών αρχών στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο παραβιάζουν σοβαρά την αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα και ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα για να σταματήσουν.




style=”display:block”
data-ad-client=”ca-pub-4405412761594943″
data-ad-slot=”1170329256″
data-ad-format=”auto”>

Μαρτυρίες για παρόμοιες παράνομες επιχειρήσεις στον Εβρο έχουν καταγράψει τους τελευταίους μήνες η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά την πρόσφατη επίσκεψή της τον Απρίλιο, όπως και το Ελληνικό Συμβούλιο, για τους πρόσφυγες που έχει καταδείξει τον συστηματικό χαρακτήρα αυτών των επιχειρήσεων, και η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που έχει υποβάλει στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, φάκελο, του οποίου αγνοείται η τύχη.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της Υπατης Αρμοστείας, από την αρχή του έτους η αστυνομία έχει παραδώσει στο γραφείο του καθηγητή ιατροδικαστικής Παύλου Παυλίδη 12 πτώματα προσφύγων.

Από το 2000 ώς το 2017, ο καθηγητής έχει εξετάσει 359 πτώματα που βρέθηκαν στην ελληνική πλευρά του ποταμού, στην προσπάθεια των ανθρώπων να έρθουν στην Ευρώπη για να ξεφύγουν από τον πόλεμο και την ακραία φτώχεια.




style=”display:block”
data-ad-client=”ca-pub-4405412761594943″
data-ad-slot=”1170329256″
data-ad-format=”auto”>