Η ακροδεξιά κυβέρνηση της Αυστρίας υπερψήφισε το αντεργατικό νομοσχέδιο για την θέσπιση δωδεκάωρου ημερήσιας εργασίας ή εξηντάωρης εβδομαδιαίας εργασίας. Οι κυβερνώντες υποστηρίζουν πως ο «κανονικός» χρόνος εργασίας θα συνεχίσει να παραμένει στις οκτώ ώρες ημερησίως ή σαράντα ώρες την εβδομάδα και δίνεται η «δυνατότητα» στους εργαζόμενους να μπορούν να εργάζονται παραπάνω ώρες. Ωστόσο, η απόφαση αυτή αναμένεται να φέρει προ τετελεσμένου τους εργαζόμενους, που θα αναγκάζονται να υποκύπτουν στις πιέσεις των εργοδοτών. Ο νόμος θα ξεκινήσει να ισχύει από την 1η Σεπτεμβρίου. Απορρίφθηκε το αίτημα του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος που ζητούσε να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το νομοσχέδιο.

12wro

Πηγή: ThePressProject

Νόμος του κράτους είναι πλέον στην Αυστρία η 12ωρη καθημερινή εργασία ή η εξηντάωρη εβδομαδιαία εργασία, με τις ψήφους της κυβέρνησης συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων και τις ψήφους του νεοφιλελεύθερου κόμματος της αντιπολίτευσης «Νέα Αυστρία». Ο νόμος θα αρχίσει να ισχύει από την 1η Σεπτεμβρίου.

Μετά από πολύωρη συζήτηση στην αυστριακή Βουλή, εγκρίθηκε τελικά το αντεργατικό νομοσχέδιο, που είχε προκαλέσει την αντίδραση δεκάδων χιλιάδων πολιτών της Αυστρίας προ ημερών. Περίπου 100.000 πολίτες είχαν διαδηλώσει το Σάββατο στους δρόμους της Βιέννης κατά του νομοσχεδίου που προωθούσε η κυβέρνηση Κουρτς.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο «κανονικός» χρόνος εργασίας θα συνεχίσει να παραμένει στις οκτώ ώρες ημερησίως ή σαράντα ώρες εβδομαδιαίως, ενώ με την νέα παράταση του ωραρίου χαλαρώνουν οι κανόνες για την απασχόληση και οι εργαζόμενοι θα μπορούν να απασχολούνται έως και δώδεκα ώρες την ημέρα ή έως και 60 ώρες την εβδομάδα. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι αναμένεται να υποκύπτουν στις ορέξεις των εργοδοτών που θα έχουν την ευχέρεια να χρησιμοποιούν τον συγκεκριμένο νόμο.

«Θα περάσετε στην ιστορία ως προδότες των εργαζόμενων»

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, που έχει τις μεγαλύτερες δυνάμεις ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατέθεσε αίτημα για τη διεξαγωγή σχετικού δημοψηφίσματος, με την πλειοψηφία της Βουλής να το απορρίπτει.

Ο αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών και αρχηγός του κόμματος Κρίστιαν Κερν, έκανε λόγο για την «μαζικότερη χειροτέρευση εδώ και τρεις δεκαετίες», καταγγέλοντας τον νόμο της κυβέρνησης ως «άδικο, ανώριμο και παντελώς παράλογο» και τόνισε ότι βλέποντας κανείς τους εκπροσώπους της οικονομίας και της βιομηχανίας να πανηγυρίζουν για τον νόμο, επειδή έγινε όπως παραγγέλθηκε, καταλαβαίνει ποιος ωφελείται από αυτόν.

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο Κερν υπογράμμισε ότι οι βουλευτές της ακροδεξιάς κυβέρνησης θα περάσουν στην ιστορία ως προδότες των εργαζόμενων. «Πρόκειται για μία επίθεση κατά των εργαζόμενων και εσείς θα περάσετε στην ιστορία όχι μόνον ως προδότες των εργαζομένων, αλλά γιατί κάνετε την αδικία πρόγραμμα σας», ανέφερε χαρακτηριστικά.