Φωτο από Στ. Νικητόπουλο, βίντεο αλιευμένο από το youtube

Νέα επίθεση πραγματοποίησαν φασίστες που συμμετείχαν στη σημερινή «συγκέντρωση για τη Μακεδονία». Αυτή τη φορά επιτέθηκαν με πέτρες ενάντια στον κοινωνικό χώρο «Σχολείο» που στεγάζει διάφορες πολιτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες στη Θεσσαλονίκη. Η περιφρούρηση της κατάληψης απώθησε τους ναζί οι οποίοι για ακόμα μια φορά δεν φαίνονταν να νοιάζονται και τόσο «για την Μακεδονία», αφού φώναζαν «Αναρχικοί και Μπολσεβίκοι αυτή η γη δεν σας ανήκει». Μετά την πρώτη απώθηση των ναζί στο σημείο έφτασαν τα ΜΑΤ και το επεισόδιο έληξε. Οι φασίστες επέστρεφαν από τη συγκέντρωση «για τη Μακεδονία» όπου διοργανώθηκε στα IKEA και μετακινούνταν προς τον Λευκό Πύργο όπου συγκεντρώθηκαν ξανά.



style=”display:inline-block;width:336px;height:280px”
data-ad-client=”ca-pub-4405412761594943″
data-ad-slot=”5917289280″>

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη συνέχεια σε μια σειρά από φασιστικές επιθέσεις που ξεκίνησαν με αφορμή τις συγκεντρώσεις «Για το Μακεδονικό». Ανάμεσα στις «ηρωικές ενέργειες» των Μακεδονομάχων διακρίνεται η επίθεση πολλών σε έναν ανήλικο μετανάστη και ο τραυματισμός εξηντάχρονου εκπαιδευτικού στο κεφάλι. Ιδιαίτερα σκληροί στάθηκαν και απέναντι στη τζαμαρία ενός μαγαζιού στην Ροτόντα. Μεταξύ άλλων δεν δίστασαν να βεβηλώσουν το μνημείο του Ολοκαυτώματος. 

Μεγάλα ερωτηματικά έχει προκαλέσει και η στάση της αστυνομίας, αφού παρά την ισχυρή παρουσία ΜΑΤ οι φασίστες βρίσκουν τον τρόπο να περνούν…απαρατήρητοι.

Αντίθετα όμως με τα ΜΑΤ, οι αντιφασιστικές συλλογικότητες κατάφεραν  να σταματήσουν τις ναζιστικές επιθέσεις. Συγκεκριμένα, την Κυριακή 4 Ιουλίου, αντιφασιστικές συγκεντρώσεις κατέλαβαν διάφορα σημεία της πόλης μεταξύ των οποίων και τον χώρο όπου θα διεξαγόταν η συγκέντρωση «Για τη Μακεδονία», με αποτέλεσμα οι φασίστες να μεταφέρουν τον τόπο συγκέντρωσής τους να μην μπορέσουν αυτή τη φορά να κυνηγήσουν όποιον θεωρούν εχθρό τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά όπου φασίστες επιτίθενται στην  κατάληψη «Σχολείο», καθώς σε αντίστοιχες κινήσεις είχαν προχωρήσει και κατά τη διάρκεια του Συλαλλητηρίου «για τη Μακεδονία» όπου όπως φαίνεται και από τα σχετικά βίντεο τα ΜΑΤ περιθάλπτουν τους νεοναζί και κατά τη διάρκεια της πρώτης τους επίθεσης στην κατάληψη «Σχολείο». Λίγη ώρα αργότερα, οι φασίστες είχαν επιτεθεί ανενόχλητοι και έκαψαν την κατάληψη Libertatia η οποία στην ανακοίνωσή της ανέφερε:

«Καθόλη τη διάρκεια της επίθεσης έξω από την κατάληψη βρίσκονταν τόσο ασφαλίτες όσο και κλούβα των ΜΑΤ σταθμευμένη παραδίπλα, οι οποίοι και κάλυπταν την επίθεση χωρίς να παρέμβουν», μια ανακοίνωση που δεν διαψεύσθηκε από την Ελληνική Αστυνομία.

Μάλιστα, εκείνη τη μέρα τα ΜΑΤ που όπως είδαμε δεν κούνησαν το μικρό τους δαχτυλάκι όταν καιγόταν ένα κτίριο από φασίστες και δεν συνέλαβαν κανέναν, την αμέσως επόμενη μέρα έκλεισαν τον δρόμο στην πορεία διαμαρτυρίας, την έσπασαν στη μέση με τα χημικά και συνέλαβαν 5 διαδηλωτές.



style=”display:inline-block;width:336px;height:280px”
data-ad-client=”ca-pub-4405412761594943″
data-ad-slot=”5917289280″>

Το «Σχολείο» εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρει μεταξύ άλλων «

Ενα τέταρτο πριν και ενω η αυτοκινητοπομπή για το Μακεδονικό κινούνταν επι της Βασ. Γεωργίου, περνώντας μπροστά απο τον Ε.Κ.Χ. Σχολείο, μερίδα αυτων επιτέθηκε, αρχικά φραστικά και στη συνέχεια με πέτρες.

Η περιφρούρηση υπερασπίστηκε το χώρο, δίνοντας στους φασίστες (για δεύτερη φορα) την απαντηση που τους αρμόζει.»

 

Φασίστας πετάει πέτρες προς την κατάληψη «Σχολείο»

Φασίστας πετάει πέτρες προς την κατάληψη «Σχολείο»