Απόφαση για πάγωμα 600.000 ευρώ της ακροδεξιάς ευρωομάδας «Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας» (ENF), έλαβε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λόγω αδικαιολόγητων δαπανών της ευρωομάδας σε σαμπάνιες και δείπνα για τα έτη 2016 και 2017. Στην εν λόγω ομάδα ανήκει και το ακροδεξιό γαλλικό κόμμα της Μαρίν Λε Πεν, το οποίο την ίδια ώρα ελέγχεται από τις γαλλικές αρχές αναφορικά με υπόθεση για κατάχρηση εκατομμυρίων της ΕΕ, που προορίζονταν για βοηθούς ευρωβουλευτών του κόμματός της.

 lepee

Πηγή: ThePressProject

Σύμφωνα με πληροφορίες του AFP τις οποίες επικαλείται το Al Jazeera, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διέταξε την ακροδεξιά ευρωομάδα «Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας» (ENF) να επιστρέψει περισσότερα από 500.000 ευρώ, για αδικαιολόγητα έξοδα, όπως σαμπάνιες και δείπνα. Σημειώνεται ότι στην πολιτική ομάδα ανήκει και το γαλλικό ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λε Πεν.
 
Στην ευρωομάδα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο της Μ. Λεπέν, το ολλανδικό PVV του Γκέρτ Βίλντερς, το αυστριακό Κόμμα της Ελευθερίας, η ιταλική Λέγκα του Βορρά και το βελγικό Φλαμανδικό Συμφέρον (Vlaams Belang).
 
Συγκεκριμένα, η απόφαση υποστηρίχθηκε ομόφωνα έπειτα από τη διενέργεια ελέγχου των λογαριασμών των πολιτικών ομάδων. Το ENF είχε ζητήσει το 2016 ποσό της τάξεως των 477.780 ευρώ για δαπάνες, με την Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου να τις κρίνει ως αδικαιολόγητες. Το 2017, η Επιτροπή ήγειρε ενστάσεις για επιπλέον δαπάνες ύψους 66.500 ευρώ.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, είχε ζητήσει το Μάιο απαντήσεις για τις εν λόγω δαπάνες. Σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής ελέγχου, η ομάδα που αποτελείται από 34 μέλη είχε καταναλώσει, μεταξύ άλλων, 234 μπουκάλια σαμπάνιας το 2016, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων στην τιμή των 81 ευρώ, αλλά ακόμη και γκουρμέ μενού, τα οποία κοστίζουν 400 ευρώ το άτομο, και ακριβά δώρα για τους εργαζόμενους.
 
Για τους λόγους αυτούς, το Κοινοβούλιο αποφάσισε να παγώσει προληπτικά 600.000 ευρώ από το ποσό των 3,25 εκατομμυρίων που δικαιούται φέτος το ENF.
 
Οι δαπάνες δεν ήταν «ούτε λογικές ούτε συμβατές με τις αρχές της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης» είχε δηλώσει ο πρόεδρος της επιτροπής, Ινγκεμποργκ Γκράσλε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
 
Όπως αναφέρει ο Guardian, οι νόμιμες κοινοβουλευτικές δαπάνες αφορούν το προσωπικό, τους μεταφραστές, τα είδη γραφείου, το κόστος τηλεφώνου και του διαδικτύου, καθώς και «κάποια ψυχαγωγία, αλλά με αυστηρούς όρους». Μάλιστα, όπως τονίζει το δημοσίευμα, η ευρωομάδα των Εθνών και της Ελευθερίας «επανειλημμένα αγνοεί» τους όρους αυτούς.
 
Υπενθυμίζεται πως το Εθνικό Μέτωπο και η Μαρίν Λεπέν ήδη ελέγχεται από επίσημη έρευνα στη Γαλλία, αναφορικά με υπόθεση για κατάχρηση εκατομμυρίων της ΕΕ, που προορίζονταν για βοηθούς ευρωβουλευτών του κόμματός της. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η Λεπέν είναι μόλις η μία από τα δεκαεπτά στελέχη του Εθνικού Μετώπου που ελέγχονται για τους μισθούς των βοηθών της στο ευρωκοινοβούλιο, ενώ όλοι αρνούνται τις κατηγορίες.