Σεισμικές αλλαγές ετοιμάζεται να φέρει στην «ουδετερότητα του διαδικτύου» ο ανώτατος ρυθμιστής τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ, προωθώντας ένα σχέδιο που θα σαρώσει τους κανονισμούς που μέχρι σήμερα επέτρεπαν την ισότιμη πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Ανοικτό γήπεδο για περαιτέρω εδραίωση των εταιρειών και του ελέγχου τους στο διαδίκτυο.
Την ώρα που για τη διεθνή και αμερικανική επικαιρότητα μονοπωλούν το ενδιαφέρον οι αποκαλύψεις για το περιβάλλον και την προκλητική δράση του Ντόναλντ Τραμπ, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) ετοιμάζεται να σαρώσει το ελεύθερο ίντερνετ, διαλύοντας κανονισμούς-ορόσημο που εξασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

what is net neutrality video blocked1511343810

Πηγή: ThePressProject

Η FCC δημοσίευσε την Τρίτη ένα σχέδιο που προβλέπει τη διάλυση των κανονισμών που εξασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ανοίγοντας τον δρόμο για τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών Διαδικτύου να χρεώνουν περισσότερο τους χρήστες για να δουν κάποιο περιεχόμενο, καθώς και να περιορίζουν την πρόσβαση σε συγκεκριμένους ιστότοπους.

Σύμφωνα με τους NYTimes, η πρόταση που υποβλήθηκε από τον πρόεδρο της FCC, Ατζίτ Πάι, είναι μία σαφής κατάργηση των κανόνων που θέσπισε η κυβέρνηση Ομπάμα. Οι κανόνες, μέχρι σήμερα, απαγορεύουν στους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου υψηλής ταχύτητας να σταματήσουν ή να επιβραδύνουν την παροχή πρόσβασης σε ιστοσελίδες. Επίσης, εμποδίζουν τις εταιρείες να χρεώνουν τους πελάτες τους επιπλέον χρεώσεις για υπηρεσίες υψηλής ποιότητας streaming και άλλες υπηρεσίες.

Στο πακέτο των κανόνων που ετοιμάζεται να σαρώσει η FCC βρίσκονται κανόνες που θεσπίστηκαν το 2015, οι οποίοι εμποδίζουν τις ευρυζωνικές εταιρείες να χρεώνουν περισσότερο για διαδικτυακές «γρήγορες λωρίδες» για συγκεκριμένο σκοπό, και για να εμποδίζουν ή να επιβραδύνουν κάποιο περιεχόμενο.

Όπως τονίζουν όσοι αντιδρούν στην απορρύθμιση στην οποία στοχεύει η FCC, η κατάργηση των κανόνων αυτών θα παραδώσει στους παρόχους τον έλεγχο του διαδικτύου, επιτρέποντάς τους να επιλέξουν τους «νικητές και ηττημένους», επιβραδύνοντας συγκεκριμένες υπηρεσίες και παρέχοντας προνομιακή μεταχείριση σε αυτούς που θα επιλέξουν να ευνοήσουν.

Τι ακριβώς είναι η «ουδετερότητα του Διαδικτύου»

Η ουδετερότητα του δικτύου είναι η αρχή σύμφωνα με την οποία, όλη η κίνηση στο διαδίκτυο αντιμετωπίζεται ισότιμα. Η ισότιμη πρόσβαση έχει καθοριστική σημασία για τη σημερινή λειτουργία του διαδικτύου και την απευθείας σύνδεση όλου του κόσμου στο δίκτυο.

Όπως αναφέρει ο Guardian, οι παραπάνω κανονισμοί είχαν την έγκριση των εταιρειών τεχνολογίας καθώς και ομάδων καταναλωτών, ωστόσο βρίσκονταν από καιρό στο στόχαστρο των παρόχων υπηρεσιών διαδικτύου.

Διαβάστε τη συνέχεια στο ThePressProject.gr