Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης Save the Children, η ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη έχει αποκτήσει τρομακτικές διαστάσεις, καθώς εκτιμάται 130 παιδιά χάνουν τη ζωή τους κάθε μέρα από την πείνα και τις αρρώστιες. Μέχρι το τέλος του 2017 περίπου 400.000 παιδιά αναμένεται να χρειαστούν άμεση ιατρική περίθαλψη, ενώ η ζωή 150.000 παιδιών βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο λόγω του υποσιτισμού.

yemen1510916947

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο συνασπισμός που στηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, απέκλεισε όλες τις προσβάσεις από αέρος, ξηράς και θαλάσσης μετά την αναχαίτιση πυραύλου που εκτοξεύθηκε πάνω από το αεροδρόμιο του Ριάντ, λέγοντας ότι έπρεπε να ανακόψει τη ροή όπλων από την Τεχεράνη προς τους αντάρτες Χούτι, που πολεμούν εναντίον του στον πόλεμο της Υεμένης.

Όπως αναφέρει η οργάνωση, αν δεν σταματήσει άμεσα ο αποκλεισμός θα υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες, καθώς τα αποθέματα τροφίμων και φαρμάκων στη χώρα θα διαρκέσουν για 8 – 12 εβδομάδες ακόμα.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, Μαρκ Λόουκοκ, προειδοποίησε προ ημερών πως αν ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας δεν άρει αμέσως τον πλήρη αποκλεισμό που στην Υεμένη, θα ξεσπάσει ο μεγαλύτερος λιμός που έχει δει η ανθρωπότητα εδώ και δεκαετίες, ενώ η αναπληρώτρια διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Ράσμουσεν, είχε προειδοποιήσει πως υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος για τους κατοίκους της Υεμένης. «Η Υεμένη βρίσκεται στα πρόθυρα λιμού, η χολέρα επιδεινώνει τη δραματική διατροφική κρίση και τα τρόφιμα χρησιμοποιούνται σαν όπλο πολέμου».

Ο εκ των εκπροσώπων της οργάνωσης Save the Children, Τάμερ Κιρόλος, προειδοποιεί ότι η κατάσταση είναι δραματική και θα γίνει ακόμα χειρότερη αν δεν σταματήσει ο αποκλεισμός που έχει επιβληθεί στην Υεμένη.

«Οι θάνατοι των παιδιών αυτών έχουν προβλεφθεί. Έχουμε αποστείλει φορτηγά γεμάτα τρόφιμα και φάρμακα, αλλά το προσωπικό μας δεν μπορεί να βρεθεί σε περιφέρειες που έχουν άμεση ανάγκη λόγω του αποκλεισμού. Αν δεν υπάρξει άρση του αποκλεισμού άμεσα το μέλλον μοιάζει ζοφερό και περισσότερα παιδιά θα πεθάνουν. Ήδη ο πόλεμος έχει προξενήσει τεράστιες ζημιές στη χώρα και έχει δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στον πλανήτη. Είναι αδικαιολόγητο το να τιμωρούνται τα παιδιά της χώρας μέσω του αποκλεισμού».

Πηγή: ThePressProject