Η Βρετανία δέχθηκε κριτική από τον ΟΗΕ για τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι δεν έχει κάνει ενέργειες για να μειώσει τις ανισότητες ανάμεσα στα παιδιά, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού η Βρετανία έχει πέσει στις σχετικές λίστες πιο χαμηλά από πολύ πιο φτωχές χώρες στα θέματα της παιδικής φτώχειας και των ανισοτήτων και προειδοποιεί ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει μετά τις σχεδιαζόμενες περικοπές στα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας.

Η έκθεση της Unicef, για τη δικαιοσύνη ανάμεσα στα παιδιά, δίνει έμφαση στη σημασία ενός ισχυρού κράτους πρόνοιας στη μείωση των ανισοτήτων και καλεί την κυβέρνηση να ξανασκεφτεί το πλάνο των περικοπών.

Η Βρετανία βρίσκεται στην 25η θέση από τις 37 χώρες της έκθεσης, πίσω από την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβενία στα επίπεδα ισότητας στα θέματα της ανάγνωσης, των μαθηματικών και των επιστημονικών προσόντων στην ηλικία των 15 ετών.

Επίσης στη Βρετανία παρατηρούνται μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα πλούσια και τα φτωχά παιδιά στην κατανάλωση υγιεινών τροφίμων, όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά και έχει ένα από τα μεγαλύτερα κενά στα επίπεδα άθλησης ανάμεσα στα παιδιά με χαμηλό και υψηλό εισοδηματικό υπόβαθρο.
Η Lily Caprani, αναπληρώτρια διευθύντρια του βρετανικού τμήματος της Unicef είπε ότι η ανισότητα ανάμεσα στα παιδιά καταστρέφει τις ζωές τους και τις φιλοδοξίες τους. Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τα δικαιώματα των παιδιών, σημαίνει ότι ενεργείς με επείγουσες διαδικασίες ώστε να μην μείνει κανένα παιδί πίσω».

Η καθηγήτρια Neena Modi, πρόεδρος του τμήματος Παιδιατρικής και Παιδικής Υγείας στο Royal College, είπε ότι η εικόνα είναι πολύ ανησυχητική «η φτώχεια και οι ανισότητες επηρεάζουν την μελλοντική υγεία, την ευτυχία και την οικονομική ευημερία».

Πηγή: Independent