Καθώς εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες έχουν εισρεύσει στην Ευρώπη, κάποιες χώρες και περιοχές έχουν προσπαθήσει να περάσουν νόμους που στοχοποιούν τους μετανάστες και επιχειρούν να κάνουν τη ζωή τους απελπιστικά δύσκολη.

Οι τοπικές αρχές προσπαθούν να αποτρέψουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες χρησιμοποιώντας ποικιλία νόμων, με εκστρατείες ενάντια στην εγκατάστασή τους στην περιοχή τους, με πολιτικές διακρίσεων κατά των μεταναστών χρησιμοποιώντας ακόμη και το χοιρινό ως υποχρεωτικό μενού, προκειμένου να τους διώξουν.

Αποθαρρύνοντας την μετανάστευση

Πολλές τοπικές αρχές έχουν ξεκινήσει εκστρατείες για να «πείσουν» τους μετανάστες να μην εγκατασταθούν στην περιοχή τους και χρησιμοποιούν και τη νομοθεσία για να πετύχουν το σκοπό τους.
Είναι χαρακτηριστικοί κάποιοι νόμοι και νομοσχέδια που έχουν ψηφιστεί ή προταθεί από κυβερνήσεις ή οι κυβερνήσεις αφήνουν στους ιδιώτες να κάνουν τη δουλειά. Κάποιες κυβερνήσεις έχουν επαναφέρει νομοθεσίες που ήταν ανενεργές για δεκαετίες.

Η Γερμανία έχει πει στους πρόσφυγες ότι είτε θα ενταχθούν στην κοινωνία, είτε θα γυρίσουν πίσω στις πατρίδες τους.. Ο υπουργός εσωτερικών σχεδιάζει νόμο που θα απαιτεί από τους πρόσφυγες να μάθουν γερμανικά, να ενταχθούν στην κοινότητα ή θα χάσουν το καθεστώς διαμονής.

Νόμος στη Δανία, έχει μετατρέψει σε έγκλημα τη βοήθεια προς τους μετανάστες που φθάνουν στη χώρα. Σύμφωνα με το νόμο, όποιος μεταφέρει με το αυτοκίνητό του μετανάστη μπορεί να κατηγορηθεί, από το Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι το Φεβρουάριο του 2016 279 έχουν κατηγορηθεί με βάση τις διατάξεις του νόμου.

Η Νορβηγία ανάγκασε κάποιους μετανάστες και πρόσφυγες να γυρνούν γύρω από τα σύνορά με τη Ρωσία, χωρίς καταφύγιο μέσα στο βαρύ χειμώνα.
Μετά την εκτίμηση ότι μπορεί ο αρκτικός δρόμος να αποτελέσει σημείο εισόδου προσφύγων στην Ευρώπη, η κυβέρνηση της Νορβηγίας απέλασε στη Ρωσία πρόσφυγες αδιαφορώντας για τον βαρύ χειμώνα. Αυτή η πρακτική σταμάτησε μετά από πιέσεις της Ρωσίας.

Η κυβέρνηση της Δανίας, πλήρωσε διαφημίσεις στα ΜΜΕ του Λιβάνου που έλεγαν στους πρόσφυγες να μην πάνε στη Δανία. Οι διαφημίσεις έλεγαν για τις αλλαγές στο καθεστώς ασύλου με στόχο να καταστήσουν τη χώρα λιγότερο ελκυστική. Την ίδια τακτική ακολούθησε και η Νορβηγία.

Κάποιοι μετανάστες στη Δανία θα είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν έως και τρία χρόνια μέχρι να τους επιτραπεί να επανασυνδεθούν με τις οικογένειές τους.

Κατάσχεση περιουσιών

Το κοινοβούλιο της Δανίας, πέρασε νόμο σύμφωνα με τον οποίο μπορεί να κατάσχει την περιουσία των προσφύγων. Κρατίδια στη νότια Γερμανία μπορούν επίσης να κατάσχουν πολύτιμα αντικείμενα και χρήματα από τους πρόσφυγες εάν αξίζουν περισσότερο από 750 ευρώ. Η Ελβετία επίσης μπορεί να παίρνει την περιουσία των προσφύγων εάν αξίζει περισσότερο από 1.000 φράγκα. Το 2015 περισσότεροι από 100 πρόσφυγες επηρεάστηκαν από τον κανόνα και είχε ως αποτέλεσμα να κατασχεθούν περίπου 200.000 δολάρια.
Ο ΟΗΕ κατέκρινε έντονα την πολιτική που ακολουθεί η Τσεχία και κατάσχει τις περιουσίες των προσφύγων για να πληρώσουν για την κράτησή τους. μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις υπήρχε και αυστηρός σωματικός έλεγχος για να βρεθούν χρήματα.

Απαγορεύσεις

Γερμανική πόλη Bornheim απαγόρευσε σε πρόσφυγες άνω των 18 ετών την πρόσβαση σε δημόσιες πισίνες, μετά από δημοσιεύματα που μιλούσαν για σεξουαλικές επιθέσεις προσφύγων κατά Γερμανίδων.

Συνοριακοί έλεγχοι

Μία σειρά ευρωπαϊκών κρατών άρχισε να χτίζει φράχτες και επανέφερε τους συνοριακούς ελέγχους και κάποιοι μίλησαν για το οριστικό τέλος της συνθήκης Σένγκεν

Θρησκευτικές ελευθερίες

Η πόλη της Δανίας Randers, έκανε υποχρεωτικό για τα δημόσια ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων εστιατορίων σε παιδικούς σταθμούς και κέντρα περίθαλψης, το χοιρινό στο μενού τους. Στόχος τους να διατηρήσουν την «ταυτότητά τους» και να αποτρέψουν τους μετανάστες να εγκατασταθούν στην πόλη τους, καθώς η θρησκεία τους, τους απαγορεύει την κατανάλωση χοιρινού. Η Σλοβακία δήλωσε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί πρόσφυγες που δεν είναι χριστιανοί

Αναγνώριση

Βρετανική πόλη ζήτησε από τους πρόσφυγες να φοράνε κόκκινα βραχολάκια για να μπορούν να πάρουν μέρος στα συσσίτια. Το μέτρο εφαρμόστηκε από ιδιωτική εταιρεία που είχε συμβόλαιο με την κυβέρνηση. Ιδιωτική εταιρεία που είχε επίσης συμβόλαιο με την κυβέρνηση άρχισε να βάφει κόκκινες τις πόρτες των σπιτιών που προορίζονταν για πρόσφυγες που ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία ασύλου.

Χρήση στερεοτύπων

Ευρωπαϊκές χώρες ακολουθούν πολιτικές που στηρίζονται στην στερεοτυπική εικόνα που έχει δημιουργηθεί για τους πρόσφυγες. Μία σειρά κρατών, μεταξύ αυτών η Δανία, η Νορβηγία και η Αυστρία άρχισαν να παραδίδουν μαθήματα σεξουαλικής αγωγής και ταυτότητας σε πρόσφυγες, ακολουθώντας το στερεότυπο ότι οι Άραβες δεν έχουν σεξουαλική αγωγή.

Πηγή: Wall Street Journal